Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

H χρονιά που πέρασε

Kαλή χρονιά σε όλους,
Όντας ο καιρός ακόμη κρύος, αναλογιζόμαστε τα ζωάκια που βρίσκονται στους δρόμους και κινδυνεύουν, αλλά και σε στέγες-αδέσποτων, κρυώνοντας περισσότερο λόγω του περιορισμού τους σε κινήσεις, αναρωτιόμαστε τι δεν πήγε καλά και έχουμε πάλι τόσα ζώα στα αζήτητα, γιατί δεν ευνοούνται οι υιοθεσίες ενήλικων και πρώην αδέσποτων ζώων.
Οι άνθρωποι που ασχολούμαστε με τα ζώα γενικά αλλά και ειδικά οι άνθρωποι του αδεσποτλογίου, δοκιμαστήκαμε αρκετές φορές μέσα στο 2009, θέλετε τα επαναλαμβανόμενα προβλήματα , κόσμος που βρίσκει ένα ζωάκι στο δρόμο και απλά θέλει να το ξεφορτωθεί χωρίς να είναι διατεθειμένος να το αναλάβει, θέλετε εσωτερικές διαδικασίες που παίρνουν μήνες ίσως και χρόνια για να μπορέσουμε να δούμε ένα θετικό αποτέλεσμα , ζωάκια που έφυγαν από τη ζωή παρ ‘όλες τις προσπάθειες μας, πολλά ζώα και ελάχιστοι άνθρωποι να είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν σε αυτά, μας έκαναν πολλές φορές να χάσουμε το κουράγιο μας,
Ο αρχικός ενθουσιασμός του προσφέρω και συνεισφέρω , βοηθώ τα ζώα της πόλης μου, έγινε μια ρουτίνα, μια καθημερινότητα , δεν έφυγε από τη συνείδηση μας, αλλά πλέον σε αυτό το σημείο ΦΩΝΑΖΟΥΜΕ για βοήθεια και συμπαράσταση.
Τα ατελείωτα frw mail πια δε βοηθούν , χρειαζόμαστε ανθρώπους που να είναι έτοιμοι να θυσιάσουν έναν μεσημεριανό καφέ, να αφιερώσουν έναν 2ωρο το μήνα στα ζώα , η φιλοζωία και ο εθελοντισμός πρέπει να ξεφύγει από τα πλαίσια του υπολογιστή και του mailing list, πρέπει να ξεφύγει και από τα Blog, πρέπει να ανοίξει προς όλους και να αποτελέσει όχι εναλλαγή της καθημερινότητας αλλά μέρος της ζωής μας .
Δυστυχώς φιλοζωία σημαίνει δράση στους δρόμους και στις στέγες, σημαίνει χρόνο και χρήμα.
Αν όλοι συμβάλαμε το φορτίο θα ήταν πιο ελαφρύ.
Ας αφήσω τις γενικότητες και ας προχωρήσω στα συγκεκριμένα θέματα που ασχολούμαστε τον τελευταίο χρόνο.
Α. Στέγη Κορωπίου
Έχει μείνει μόνο μια εθελόντρια, για να προαυλίζει μια φορά την εβδομάδα τα 200 περίπου σκυλιά, είναι μόνη της και στο κομμάτι των υιοθεσιών .Χρειάζονται τουλάχιστον 2 άτομα να πηγαίνουν βόλτα τα σκυλάκια κάθε 15 , και να μοιραστούν το μέρος των αγγελιών ζωών προς υιοθεσία. Έτσι περισσότερα ζώα θα έχουν μια δέυτερη ευκαιρία στη ζωή
Β.Στέγη Κερατέας.
Χρειάζεται συλλογή τροφών επειγόντως, καθώς και η δωρεά ενός δικτύου κάμερας παρακολούθησης για την εξωτερική πόρτα της στέγης, καθώς μέρα παρα μέρα αφήνουν δεμένα σκυλιά και κούτες γεμάτες κουτάβια (επειδή απλά κάποιοι δεν στείρωσαν το σκυλί τους) αναγκάζουν έναν άνθρωπο πυ αγαπάει τα ζώα να έρθει στη δύσαρεστη θέση να κοιμήσει νεογέννητα κουτάβια...
Η κάμερα είναι πια απαραίτητη για να σταματήσουν οι επιτήδειοι να εγκαταλείπουν ζώα .
Γ.Κυνοταφείο Λάρισας
Ίσως η μεγαλύτερη πληγή που έχω συναντήσει στη ζωή μου, 300 +σκυλιά να αιμορραγούν από ρουθούνια, τουμπανιασμένα από σκουλήκια, να τρώνε κάθε 3-4 μέρες μαζί με αρουραίους και να είναι στα αζήτητα λόγω της συλλέκτριας όπου τα φυλάκισε στο κτήμα της.
Η γραφειοκρατία , η αδιαφορία των τοπικών αρχών, το πείσμα της συλλέκτριας αλλά και η απειρία μας, η έλλειψη πόρων κι υγιών χώρων για άμεση μεταφορά των ζώων έχουν σαν αποτέλεσμα αυτό το βασανιστήριο να μην τελειώνει ποτέ, και το κτήμα να είναι ένας τάφος από νεκροζώντανα σκυλιά.
Χρειαζόμαστε τη συναίνεση ενός τοπικού σωματείου, που να έχει όρεξη να ασχοληθεί με το θέμα, την παρέμβαση του πανελλήνιου κτηνιατρικού συλλόγου, την υγειονομική αρχή, τη βοήθεια των κατοίκων, και τη δημιουργία ενός καταφυγίου από το κράτος και τον αρμόδιο δήμο για να μπορέσουν αυτά τα ζώα , να μεταφερθούν να ξεκινήσουν θεραπείες και να προωθηθούν για υιοθεσία.
Έχουμε κολλήσει στη γραφειοκρατία και στην έλλειψη δράσης . Χρειαζόμαστε πάσα είδους βοήθεια , μη κλείνετε τα μάτια σε ένα τόσο σοβαρό θέμα.
Δ.Yυιοθεσίες ζώων
Βοηθείστε στην ενημέρωση των συνανθρώπων σας , να υιοθετούν ζώα από στέγες και να μην αγοράζουν από pet shop.H ενημέρωση είναι το άλφα και το ωμέγα μέχρι να περάσει στη φιλοσοφία μας σα λαός και να ξεπεράσουμε τη λαθεμένη εντύπωση της υιοθεσία ζώου μέχρι 3 μηνών για να μας μάθει (αυτό πια είναι ένας μύθος που έχει καταρριφθεί εδώ και 20 χρόνια)
Ε. Στειρώσεις ζώων
Στειρώστε πρώτα τα δικά σας κατοικίδια και ξεκινήστε με γείτονες σας να στεριώνετε τα ζώα της γειτονίας σα, μιλήστε με τον κτηνίατρο σας και ξεκινήστε μια πιο στενή συνεργασία με φιλικότερες τιμές, μόνο έτσι θα λυθεί το πρόβλημα του υπερπληθυσμού.
Αν ο καθένας μας υιοθετούσε το οικοδομικό τετράγωνο που μένει και το φρόντιζε μαζί με τους άλλους περίοικους δε θα βλέπαμε πια θλιβερές εικόνες από φωλιασμένα ζώα. Σκεφτείτε το.

1 σχόλιο:

CHEF AT THE MARCHE BISTRO είπε...

TH ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΜΟΥ...ΠΟΣΟ ΔΙΚΙΟ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΣΟΥ!