Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

Καταδίκη του βασανιστή της Καλλιθέας

Σήμερα το πρωί έγινε η δίκη του δράστη του βασανισμού του κουταβιού στην Καλλιθέα.
Το δικαστήριο του επέβαλε την ανώτερη ποινή φυλάκισης των 6 μηνών και 1000 ευρώ πρόστιμο. Ο δικηγόρος του έσκησε έφεση.
Το δικαστήριο δεν έκανε δεκτή την παράσταση της δικηγόρου μας σαν πολιτικώς ενάγων.
Παρόλα αυτά η δικηγόρος μας συνέβαλε τα μέγιστα και στην προετοιμασία της δίκης και στο αποτέλεσμα.
Την ευχαριστούμε θερμά.

Θα θέλαμε επίσης να ευχαριστήσουμε θερμά τα παιδιά που έκαναν την μήνυση και ήρθαν στο δικαστήριο να την υποστηρίξουν. Χωρίς αυτούς τα πράγματα μπορεί να είχαν εξελιχθεί πολύ διαφορετικά... Οι γείτονες έσωσαν τον Μανόλο, ούτε η αστυνομία ούτε τα σωματεία που ενεπλάκησαν. Εμείς σαν σωματείο απλά προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε το ζώο στην συνέχεια και να κηνυγήσουμε την καταδίκη του βασανιστή.
Βέβαια, όπως είπε η μία από τους μάρτυρες: "Ο Μανόλο έσωσε τον εαυτό του που ούρλιαζε για να τον σώσουν."

Ο κατηγορούμενος δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο. Ο δικηγόρος του ζήτησε να μην ληφθεί υπόψη η γνωμάτευση και οι φωτογραφίες του ζώου και έφερε σαν μάρτυρα την αδερφή του κατηγορουμένου που δήλωσε ότι το σκυλάκι το είχε βρει πριν λίγο καιρό, το πήγε στον κτηνίατρο και ότι ακολουθούσε αγωγή. Και ότι επίσης αγαπούσε και φρόντιζε τα ζώα. Προσπάθησαν να θέσουν το θέμα του πώς βγήκε το ζώο από το σπίτι και το ότι δεν μας παραδώθηκε με εισαγγελική παρέμβαση παρόλα αυτά το δικαστήριο θεώρησε οτι το θέμα δεν είναι σχετικό με την υπόθεση.

Η συμπαράσταση του κόσμου καθόλη την υπόθεση, όλες αυτές τις ημέρες υπήρξε καθοριστική. Υπήρξαν όμως κάποια περιστατικά κατά την διάρκεια την δίκης τα οποία είναι καλό να αποφεύγονται, γιατί αλλιώς αυτό αποβαίνει εις βάρος μας, ειδικά στην περίπτωση που το δικαστήριο φαίνεται ήδη να έχει κατανόηση των γεγονότων. Καλό θα είναι να είμαστε ψύχραιμοι και να κινούμαστε στα πλαίσια της κοσμιότητας και της νομιμότητας.

Είμαστε ιδιαίτερα ανακουφισμένοι με την απόφαση αυτή. Παρόλο που η ποινή που ορίζει ο νόμος είναι πραγματικά πολύ μικρή για αυτή τη φρικτή πράξη, η καταδίκη είναι σημαντική από πολλές απόψεις.

Τα επόμενα βήματα είναι η αποθεραπεία του Μανόλο στην συνέχεια όταν έχουμε ενημέρωση για την επόμενη δίκη να προετοιμαστούμε για αυτό.
Υπάρχει περίπτωση ο "ιδιοκτήτης" να κάνει κάποια κίνηση να ζητήσει το ζώο, την οποία θα αντιμετωπίσουμε αναλόγως. Όπως και αν έχει, ο Μανόλο αφού γίνει καλά αναζητεί ανάδοχη οικογένεια που θα τον αναλάβει υπέυθυνα, λαμβάνοντας ειδικά υπόψη το ιστορικό του.

Κλείνοντας, θα θέλαμε και πάλι να τονίσουμε ότι αν θέλουμε να αλλάξουμε τα πράγματα σε αυτήν την χώρα και να μπει ένα τέλος στην αδιαφορία του κράτους για τα θέματα των ζώων, θα πρέπει ο καθένας από εμάς, όχι μόνο οι "ενεργοί" φιλόζωοι, αλλά ο κάθε πολίτης με ευαισθησία να γνωρίζει τα δικαιώματα των ζώων και να αντιδρά σε κάθε περιστατικό καταπάτησής τους: Κακοποίηση, φόλες, εγκατάλειψη, είναι αδικήματα στα οποία πρέπει να αντιδρούμε και πρέπει αυτό να γίνει κατανοητό από όλους μας και από τις αρχές.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Προσωπικά καταλαβαίνω απόλυτα αν κάποιος ένοιωσε τόσο θυμωμένος ώστε να παρεκτραπεί. Τέτοια θρασύδειλα άτομα μόνο εάν φοβηθούν μπορεί και να το ξανασκεφτούν να κακοποιήσουν πλάσματα που δεν μπορούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. Το σκυλί έπρεπε να είχε ήδη αφαιρεθεί με εντολή εισαγγελέα από την ιδιοκτησία του όπως και να έχει για το δικό του καλό ας μην σκεφτεί να κάνει κάποια κίνηση να ζητήσει πίσω το σκυλάκι γιατί τότε η οργή του κόσμου -και δεν χρειάζεται κάποιος να είναι φιλόζωος απλά το να είναι άνθρωπος -θα είναι απολύτως δικαιολογημένη και αν αυτό σημαίνει να νοιώσει τον πόνο που προκάλεσε στο πετσί του για μένα δεν είναι καταδικαστέο. Εφόσον το κράτος δεν έχει φροντίσει να τιμωρούνται με βαριές ποινές οι δράστες και μόνο τα τελευταία χρόνια φτάνουν κάποιες υποθέσεις κακοποίησης στα δικαστήρια, ας θυμηθούμε και το άλλο υποκείμενο βοσκό στην Κρήτη που τύφλωσε το σκύλο του, από κάπου πρέπει να έρθει η τιμωρία που τους αξίζει.

Ανώνυμος είπε...

6 μηνες?
δηλαδη λιγοτερο απο καποιον που μουτζωσε εναν αλλον.
να χαιρεστε την δικαιωσυνη σας.

adespotologio είπε...

Έχετε δίκιο αλλά δυστυχώς αυτό είναι το μέγιστο που ορίζει η ελληνική νομοθεσία.
Ας μην ξεχνάμε όμως ότι μέχρι τώρα ελάχιστα τέτοια περιστατικά έφταναν σε δίκη και ακόμα λιγότερα σε καταδίκη.
Ας ξεκινήσουμε όμως με τις καταδίκες, που σημαίνουν για τον κατηγορούμενο ταλαιπωρία, έξοδα και ποινικό μητρώο λερωμένο.
Και ας προχωρήσουμε στην πίεση να αλλάξει ο νόμος με αυτστηρότερες ποινές για του δράστες τέτοιων φρικτών εγκλημάτων.
Τα πράγματα δεν αλλάζουν από την μια μέρα στην άλλη. Αλλά αν παραιτηθούμε δεν θα αλλάξουν ποτέ.
Πρέπει να μάθουμε σαν λαός να σεβόμαστε τα ζώα και να αντιδρούμε στην κακοποόιηση!