Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010

Η κιβωτός της ντροπής - Αναδημοσίευση





αυτοαποκαλούμενη "Κιβωτός" ζώων με στρουθοκάμηλους, κρι κρι, κουνελάκια, πάπιες, σπάνια ζώα του εξωτερικού και όχι μόνο.
Από την επίσκεψή μας εκεί στα μέσα του Αυγούστου 2010 διαπιστώσαμε με οργή και θλίψη όλα όσα φαίνονται αδιάψευστα και στις φωτογραφίες που τραβήξαμε και επισυνάπτουμε.
- Ζώα εγκαταλελλειμένα χωρίς καθαρό νερό και επαρκή τροφή να υποφέρουν από τις σχεδόν Αφρικανικές θερμοκρασίες της Κρήτης σε μικροσκοπικά κλουβιά-φυλακές χωρίς υποτυπώδη σκιά!
- Μια μαϊμού με εμφανές πρόβλημα υγείας (ένα τεράστιο κόκκινο εξόγκωμα) να υποφέρει χωρίς την απαραίτητη ιατρική φροντίδα!
- Ένα τυφλό σκυλάκι που είναι φίλος με την μαϊμού (όπως έγραφε σχετική πινακίδα και η οποία το ταϊζει) ζουν στο ίδιο μικροσκοπικό κλουβί σε τροπικές θερμοκρασίες, ακαθαρσίες, με το τρίχωμα του σκυλιού να είναι σε άθλια κατάσταση και το ίδιο να περιφέρεται απελπισμένο.
- Κουνελάκια σε κλουβιά που μετα βίας τα χωράνε και δεν έχουν την δυνατότητα να κάνουν ούτε 2 βήματα !
- Πάπιες σε μια λίμνη η οποία δεν έχει σχεδόν καθόλου νερό να υποφέρουν κάτω από τον καυτό ήλιο!
- 2 άλογα δεμένα σε δέντρα να υποφέρουν από ακινησία και ήλιο!
- Μια άλλη μαϊμουδίτσα να πασχίζει να καλυφθεί στην λιγοστή σκιά που έχει το κλουβί της (βλ. φωτο).
- Κατσικάκια, τραγιά και κρι κρι σε χώρους δυσανάλογους για τις ανάγκες και τον αριθμό τους χωρίς φροντίδα.
Επιπροσθέτως:
Πλήρης απουσία υπευθύνων του χώρου, που όπως πληροφορηθήκαμε από ντόπιους, δεν ασχολούνται πλέον εφόσον στην λογική της "αρπαχτής" είδαν οτι δεν έχουν τα έσοδα που περίμεναν απο προσέλευση κόσμου με αποτέλεσμα να παρατήσουν τα δύστυχα ζωάκια στην μοίρα τους...
Λιγοστοί αλλοδαποί παρόντες που φροντίζουν όπως μας είπαν μόνο για το πότισμα του γκαζόν !!!!

Oι ευθύνες για άμεση επέμβαση (όσο ακόμη προλαβαίνουμε...) ιδιαίτερα από φιλοζωϊκές οργανώσεις της Κρήτης όπως για παράδειγμα: "Φιλοζωζωϊκός Σύλλογος Χανίων" , "Φιλοζωική Κρήτης", "ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ" , "Cretan Animal Welfare", "ΦΙΛΟΙ ΖΩΩΝ ΡΕΘΥΜΝΟΥ" κ.α. οι οποίες θα έπρεπε να έχουν ήδη λάβει γνώση όλων αυτών και να κινηθούν αναλόγως είναι προφανείς και τεράστιες.Ελπίζουμε σε άμεσες (έστω και τώρα) ενέργειες από κάθε ενδιαφερόμενο και πραγματικό φιλόζωο...
Η ενημέρωση για το θέμα θα συνεχίζεται...


H ομάδα των
Urban Activists

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Σε απάντηση του θλιβερού δημοσιεύματος του blogspot σας “tromaktiko” ,και του οποίου το άκουσμα αρνητικά προδιαθέτει, θέλουμε να επαναπροσδιορίσουμε στον κάθε αναγνώστη αυτού του δημοσιεύματος -και συγκεκριμένα εκείνου που ουδέποτε έχει επισκεφθεί το πάρκο σπάνιων ζώων «Η Κιβωτός»- την όλη κατάσταση.
Το πάρκο Κιβωτός ξεκίνησε το έτος 2000 και ανήκει στο Καθίδρυμα Τιμίου Σταυρού «Ο Άγιος Ραφαήλ» που έχει ως έδρα του την εκκλησία του Αγίου Ραφαήλ επί της Εθνικής Οδού στην περιοχή 3 καμαράκια στις Καλύβες Αποκορώνου.
Το Καθίδρυμα του Τιμίου Σταυρού είναι αναγνωρισμένο ως φιλανθρωπικό Ίδρυμα γνωστό σε χιλιάδες Έλληνες και αλλοδαπούς για την εσωτερική και εξωτερική Ιεραποστολή του καθώς και για τις φιλανθρωπικές του ενέργειες.
Το πάρκο Κιβωτός είναι η σημαντικότερη προσπάθεια σε τοπικό επίπεδο να διαφυλαχθούν με φροντίδα κάποια ζώα που βρέθηκαν εγκαταλειμμένα ή άρρωστα και υιοθετήθηκαν από το πάρκο και οπού ανένηψαν με πολύ αγάπη και φροντίδα. Παράδειγμα το τυφλό σκυλάκι το οποίο περιθάλπτηκε και πλέον όντας τυφλό, έχει αναπτύξει πέρα από τις δικές μας φροντίδες, την αγάπη και την φροντίδα της μαϊμούς οπού συμβιώνει σκόπιμα στον ίδιο χώρο.
Έγινε επίσης λόγος για κάποιο κόκκινο εξόγκωμα στην μαϊμού το οποίο όμως είναι φυσιολογικό και έγκειται στην ράτσα της μαϊμούς που είναι μπαμπουϊνος (baboon). Τα εξογκώματα αυτά καλούνται iscial callosities και προσδίδουν σε αυτή την ράτσα της μαϊμούς άνεση για να κάθεται στα κλαδιά των δένδρων κλπ. Μια δοκιμή σε κάποια μηχανή αναζήτησης (πχ Google) θα σας πείσει.
Όσον αφορά τους χώρους του πάρκου για τα ζώα, είναι καθαροί και άπλετοι και είναι συρματοπλεγμένοι για την προστασία των ίδιων ζώων από κλοπή και αρπακτικά αλλά και άλλα άγρια ζώα που είναι ελεύθερα στην ευρύτερη περιοχή. Θα μπορούσαν επίσης να χαθούν ή να σκοτωθούν από κυνηγούς.
Όσον αφορά την καθαριότητα τούς οποιοσδήποτε μπορεί να έρθει και να διαπιστώσει ο ίδιος την φροντίδα και την μέγιστη δυνατή καθαριότητα στους χώρους τους. Τα ζώα έχουν τους χώρους τους οι οποίοι είναι στεγασμένοι και χρησιμεύουν ως καταφύγιο είτε από την ζέστη είτε από το κρύο αναλόγως την εποχή και είναι ελεύθερα να κινηθούν από και προς αυτούς σύμφωνα με την δική τους θέληση.
Το πάρκο Κιβωτός είναι ένα πάρκο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με ελεύθερη είσοδο (παλαιότερα ενδεικτική είσοδος 2 ευρώ/άτομο) με σκοπό την προστασία των ζώων. Δόθηκε όμως με τέτοιο τρόπο η επιθυμία αυτή ώστε να μπορούν μικροί και μεγάλοι να δουν από κοντά πολλά τα ζώα αυτά, συνυφασμένα στο φυσικό τους περιβάλλον, μαζί με παιδική χαρά.
Συμπληρώνοντας θέλουμε να τονίσουμε ότι στις εγκαταστάσεις της Κιβωτού έγινε η θεμελίωση της Παναγίας της Γιάτρισσας στις 12 Σεπτεμβρίου 2010, μερικές μέρες δηλαδή πριν το δημοσίευμα σας, οπού εκατοντάδες άνθρωποι από όλη την Κρήτη τις επισκέφθηκαν και οπού ήσαν ενθουσιασμένοι για ότι αντίκρισαν http://www.yanniskakanos.gr/reportaz/ekklisiastika/530.htm
Λυπούμαστε για το δημοσίευμά σας και για το ύφος του και σας προσκαλούμε να συναντηθούμε στο Καθίδρυμα Τιμίου Σταυρού και να πάμε να δούμε μαζί τους χώρους της Κιβωτού καθώς και να συζητήσουμε τις απόψεις σας ή και τις ιδέες σας για την καλύτερη βελτίωση του χώρου μας, όπου αυτό είναι δυνατόν.

Ο Δημοσιογράφος του Καθιδρύματος Γεώργιος Α. Σαριδάκης