Πέμπτη 25 Ιουνίου 2009

Πρώτες βοήθειες για πουλιά



Tο καλοκαίρι ξεκίνησε και ήδη από την άνοιξη πολλοί από εσάς έχετε βρει τραυματισμένα πουλάκια, εδώ μια αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα του ΕΚΠΑΖ (ελληνικό κέντρο περίθαλψης άγριων ζώων ) , για πρώτες βοήθειες σε τραυματισμένα πουλάκια.

http://www.ekpazp.gr

Το ΕΚΠΑΖ είναι ένα κέντρο που κάνει εξαιρετική δουλειά και χρειάζεται τη στήριξη όλων,
το adespotologio σκοπεύει να το επισκέπτεται συχνά τους καλοκαιρινούς μήνες και ακόμη περισσότερο τους χειμερινούς!



Πρώτες βοήθειες για πουλιά


προετοιμασία:

1) Τοποθετήστε εφημερίδες στον πάτο ενός χαρτόκουτου, σχισμένες σε λουρίδες για να απορροφήσουν τις κουτσουλιές του.
pelergaki2) Ανοίξτε πολλές αλλά μικρές στρογγυλές τρύπες από όλες τις πλευρές, ώστε να παίρνει αέρα αλλά να είναι σκοτεινά. (π.χ. με ένα στυλό). Ποτέ μην ανοίξετε οριζόντιες σχισμές γιατί θα προεξέχουν τα φτερά του και θα τα φθείρει.

3) Το πουλί μέσα στο χαρτόκουτο πρέπει να χωράει άνετα και να μπορεί αν θέλει να σταθεί όρθιο. Δεν πρέπει να είναι τεράστιο, ούτε και πολύ μικρό.


Πώς να το πιάσετε:

1) Σκεπάστε το με μια πετσέτα, ιδίως το κεφάλι του για να μην βλέπει.
How to hold a wild bird

2) Κρατήστε το σώμα, τα μπούτια και την ουρά σαν ανθοδέσμη και σηκώστε το με το κεφάλι ακόμα σκεπασμένο. Προσπαθήστε να μην το αφήσετε να φτεροκοπήσει. Κρατήστε το γερά και σταθερά.

ΠΡΟΣΕΞΤΕ:

1) Οι ερωδιοί, γλάροι, πελαργοί και γενικώς τα ψαροφάγα αμύνονται με το ράμφος τους. Προσέξτε τα μάτια σας.

2) Τα αρπακτικά ( και τα νυκτόβια) με τα νύχια τους. Το ράμφος του είναι πιο ακίνδυνο. Αν δείτε αρπακτικό να έχει πέσει πίσω με την πλάτη και να προτείνει τα πόδια του μην πλησιάσετε το χέρι σας. Περιμένετε ή αναγκάστε το να γυρίσει όρθιο. Δώστε του να αρπάξει ένα πανί αντί το χέρι σας. Αφού το αρπάξει, με το ίδιο ή άλλο πανί σκεπάστε το κεφάλι του.

3) Βγάλτε την πετσέτα αφού το τοποθετήσετε στο χαρτόκουτο που έχετε ετοιμάσει.

4) Κλείστε καλά το χαρτόκουτο. Πριν το μεταφέρετε κλείστε το και με ταινία.
ΤΙ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ

1) Μην το αφήσετε το πουλί να κυκλοφοράει ελεύθερο γιατί θα χειροτερέψει τα τραύματά του.

2) Μην το βάλετε σε κλουβί, μπανιέρα, κοτέτσι ή καφάσι και μην το αφήσετε κοντά σε σκυλιά γάτες , κότες ή άλλα κατοικίδια.

3) Το κουτί και το σκοτάδι είναι η καλύτερη προσωρινή ακινητοποίηση που μπορείτε να προσφέρετε για τα κατάγματά του ή όποιο άλλο πρόβλημα μπορεί να έχει. Οτιδήποτε άλλο θα το κουράσει και ταλαιπωρήσει.

4) Αφήστε το κάμποση ώρα σε ήσυχο και ζεστό μέρος (όχι όμως στον ήλιο) για να ξεπεράσει όσο γίνεται το σοκ. ( δροσερό αν είναι κατακαλόκαιρο)

5) Στο σκοτάδι θα νομίσει ότι είναι νύχτα και θα ξεκουραστεί. Δεν θα ξοδέψει περισσότερες θερμίδες προσπαθώντας μάταια να αποδράσει.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΒΟΗΘΕΙΑ

Τα περισσότερα τραυματισμένα πουλιά δεν πεθαίνουν απ' την πείνα αλλά απ' την αφυδάτωση. Δώστε του νερό με μια σύριγγα απ' την οποία έχετε βγάλει τη βελόνα. Βάλτε τη σύριγγα βαθιά μέσα στο ράμφος, πίσω από την είσοδο της τραχείας στην βάση της γλώσσας. Ίσως χρειαστούν δύο άτομα και μια πετσέτα, αν έχει επικίνδυνα νύχια.

Αν είναι πολύ μικρό η δεν ανοίγει εύκολα το ράμφος, στάξτε το νερό στα ρουθούνια από πάνω ακόμη και χωρίς να το πιάσετε.

How to feed a wild birdΚάντε το ίδιο και με μεγαλύτερο πουλί αν δυσκολεύεστε να το χειριστείτε ή να ανοίξετε το ράμφος του. Μη φοβάστε, δεν θα πνιγεί.

Μπορείτε ακόμη να χρησιμοποιήσετε αντί για νερό Almora , Ορό ( Lactaded ringers solution ) ή άλλα υγρά για την αφυδάτωση που θα βρείτε σε φαρμακείο.

Αν είναι πολύ εξαντλημένο ( κλείνει τα μάτια, είναι αδύναμο, δεν στέκεται όρθιο) τοποθετήσετέ το σε πολύ ζεστό χώρο. Μπορείτε να βάλετε από πάνω του μια λάμπα να του θερμαίνει την πλάτη (προσοχή μην υπερθερμάνετε). Δίνετε υγρά κάθε ώρα. Τα υγρά μπορούν να είναι χλιαρά.

Μην κάνετε τίποτε άλλο. Μη δώσετε τροφή η φάρμακα προτού μιλήσουμε στο τηλέφωνο. Μάλλον κακό θα του κάνουν σ΄ αυτή τη φάση παρά καλό. Αν έχει καιρό να φάει, ούτως ή άλλως δεν πρέπει να φάει πολύ γιατί δεν θα μπορέσει να χωνέψει. Αν έχει φάει πρόσφατα δεν είναι ανάγκη να φάει τώρα.

Έχετε λοιπόν ήδη κάνει το καλύτερο που μπορείτε για να του σώσετε τη ζωή.

Απομένει να επικοινωνήσετε με το ΕΚΠΑΖ για περισσότερες οδηγίες.

ΠΑΡΤΕ ΜΑΣ ΤΗΛΕΦΩΝΟ!

Αίγινα: 22970-31338

Κινητά: 6973-318845,

Σταθμός Α' Βοηθειών Θεσσαλονίκης: 2310-724969.

Επικοινωνήστε μαζί μας το συντομότερο δυνατόν

Δεν υπάρχουν σχόλια: