Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2008

Περισυλλογή – Στείρωση – Επανατοποθέτηση

Περισυλλογή – Στείρωση – Επανατοποθέτηση
Η ανθρωπιστική λύση στο πρόβλημα των αδέσποτων ζώων


Τι είναι;

Η μέθοδος της περισυλλογής, στείρωσης και επανατοποθέτησης είναι η πιο ανθρωπιστική, υπεύθυνη και μακροπρόθεσμα αποτελεσματική λύση στο οξύ πρόβλημα των αδέσποτων ζώων που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Με λίγα λόγια, τα προγράμματα περισυλλογής – στείρωσης – επανατοποθέτησης λειτουργούν ως εξής:
  • Τα αδέσποτα ζώα πιάνονται (εάν είναι άγρια αυτό γίνεται με τη χρήση ειδικών παγίδων) και μεταφέρονται σε κτηνιατρικές κλινικές.
  • Εκεί, αφού εξεταστούν από τον κτηνίατρο, τα ζώα στειρώνονται.
  • Στα στειρωμένα ζώα γίνεται ειδική σήμανση (συνήθως με τατουάζ ή με το κόψιμο μιας μικρής γωνίας του αυτιού), ούτως ώστε να είναι αναγνωρίσιμα και να μην πιαστούν ξανά για τον ίδιο λόγο.
  • Αφού αναρρώσουν, τα ζώα επανατοποθετούνται στον χώρο από τον οποίο περισυνελέγησαν. Σε περίπτωση που ο χώρος αυτός κρίνεται ιδιαίτερα επικίνδυνος για τη ζωή και την ασφάλειά τους, τότε μεταφέρονται σε κάποιον άλλο, καταλληλότερο.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα ζώα μπορεί να υποβληθούν και σε εξετάσεις για την ανίχνευση ανίατων μεταδιδόμενων ασθενειών (όπως ο ιός της ανοσοανεπάρκειας των αιλουροειδών ή η λοιμώδης λευχαιμία) ή/και να εμβολιαστούν, προτού επανατοποθετηθούν.

Οφέλη

Τα οφέλη της μεθόδου είναι πολύ περισσότερα από τα –αδιαμφισβήτητα- ηθικά πλεονεκτήματά της σε σχέση με τη θανάτωση των ζώων. Η μέθοδος αυτή είναι η μόνη με μακροπρόθεσμα αποτελέσματα, καθώς εγγυάται την μείωση του πληθυσμού των αδέσποτων σε βάθος χρόνου.
Όταν τα αδέσποτα ζώα μιας αποικίας θανατώνονται, ο χώρος όπου ζούσαν σύντομα καταλαμβάνεται από άλλα ζώα τα οποία, αξιοποιώντας τους εκεί πόρους (τροφή, νερό, καταφύγιο) αναπαράγονται και αυξάνονται. Αντίθετα, η διατήρηση ενός ελεγχόμενου αριθμού στειρωμένων ζώων αποθαρρύνει άλλα ζώα από το να καταλάβουν την περιοχή, χωρίς βέβαια να αυξάνονται. Επιπλέον, ο πληθυσμός τους μπορεί περαιτέρω να μειωθεί σταδιακά, με την προώθηση των πιο εξημερωμένων από αυτά για υιοθεσία.
Τυχόν νέα ζώα που γίνονται αποδεκτά από τα ήδη υπάρχοντα και προστίθενται στην αποικία μπορούν εύκολα να αναγνωρίζονται (λόγω της ευκρινούς σήμανσης των υπολοίπων) και να στειρώνονται.

Από ποιους γίνεται;
Προγράμματα περισυλλογής – στείρωσης – επανατοποθέτησης πραγματοποιούνται στις περισσότερες αναπτυγμένες χώρες του δυτικού κόσμου. Είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη ενώ πολλές φορές υλοποιούνται σε συνεργασία με δημόσιους φορείς.
Η Humane Society, από τις μεγαλύτερες φιλοζωικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ, εφαρμόζει τέτοιο πρόγραμμα (το οποίο περιγράφει στην ιστοσελίδα της: http://www.hsus.org/pets/issues_affecting_our_pets/feral_cats/TNR_statement.html). H πασίγνωστη για τις ακτιβιστικές της δραστηριότητες διεθνής οργάνωση PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) αναγνωρίζει επίσης την σκοπιμότητα τέτοιων προγραμμάτων, αν και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις (τα ζώα να είναι σε μέρος ασφαλές, απομακρυσμένο από δρόμους και άγρια ζώα, με ήπιο κλίμα κ.λπ.): http://www.peta.org/MC/factsheet_display.asp?ID=120. Η οργάνωση Cats’ Protection, που δραστηριοποιείται στη Μ. Βρετανία, εφαρμόζει προγράμματα στείρωσης, ενώ επιδοτεί και τις στειρώσεις αδέσποτων διευκολύνοντας οικονομικά αυτούς που τα φροντίζουν: http://www.cats.org.uk/workwedo/feral_neutering.asp.
Άλλες οργανώσεις στο εξωτερικό που εφαρμόζουν παρόμοια προγράμματα:
Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) στο εξωτερικό που εφαρμόζουν παρόμοια προγράμματα:
Στην Ελλάδα η περισυλλογή – στείρωση – επανατοποθέτηση αποτελεί πάγια πρακτική των φιλοζωικών οργανώσεων και σωματείων ενώ σε κάποιες περιπτώσεις, μεμονωμένοι εθελοντές πραγματοποιούν παρόμοιες ενέργειες στις αποικίες αδέσποτων της γειτονιάς τους. Τα προγράμματα αυτά συνήθως γίνονται σε συνεργασία με συγκεκριμένους κτηνιάτρους και κτηνιατρικές κλινικές που προσφέρουν καλύτερες τιμές για τις ιατρικές τους υπηρεσίες.

1 σχόλιο:

ΗΛΕΚΤΡΑ είπε...

Εγώ έχοντας αντιμετωπίσει τεράστιο πρόβλημα με τα αδέσποτα στο ΘΡΙΑΣΙΟ στο θέμα των στειρώσεων μπορώ να πω το εξής:

ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΕΠΙΤΥΧΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΤΑ ΖΩΑ ΝΑ ΤΣΙΠΑΡΟΝΤΑΙ!!!
Τατουάζ φεύγουν ενώ και τα αυτάκια μετά απο καιρό ειναι δισδιάκριτα.

Αν δεν βρίσκαμε μια κυρία που τα ξέρει απ έξω τα ζώα, ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΘΑ ΤΑ ΑΝΟΙΓΑΜΕ ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΟΡΑ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ΣΤΕΙΡΩΜΕΝΑ!

Ισως όλες οι φιλοζωικές και οι ιδιώτες που ασχολούνται με αυτά , θα πρέπει να συνεννοηθούν με τους δήμους στους οποίους κινούνται και να καταχωρούν στη βάση δεδομένων του ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ τα ζώα...