Περισυλλογή – Στείρωση – Επανατοποθέτηση
Η ανθρωπιστική λύση στο πρόβλημα των αδέσποτων ζώων
Τι είναι;
Η μέθοδος της περισυλλογής, στείρωσης και επανατοποθέτησης είναι η πιο ανθρωπιστική, υπεύθυνη και μακροπρόθεσμα αποτελεσματική λύση στο οξύ πρόβλημα των αδέσποτων ζώων που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Με λίγα λόγια, τα προγράμματα περισυλλογής – στείρωσης – επανατοποθέτησης λειτουργούν ως εξής:
- Τα αδέσποτα ζώα πιάνονται (εάν είναι άγρια αυτό γίνεται με τη χρήση ειδικών παγίδων) και μεταφέρονται σε κτηνιατρικές κλινικές.
- Εκεί, αφού εξεταστούν από τον κτηνίατρο, τα ζώα στειρώνονται.
- Στα στειρωμένα ζώα γίνεται ειδική σήμανση (συνήθως με τατουάζ ή με το κόψιμο μιας μικρής γωνίας του αυτιού), ούτως ώστε να είναι αναγνωρίσιμα και να μην πιαστούν ξανά για τον ίδιο λόγο.
- Αφού αναρρώσουν, τα ζώα επανατοποθετούνται στον χώρο από τον οποίο περισυνελέγησαν. Σε περίπτωση που ο χώρος αυτός κρίνεται ιδιαίτερα επικίνδυνος για τη ζωή και την ασφάλειά τους, τότε μεταφέρονται σε κάποιον άλλο, καταλληλότερο.
Οφέλη
Τα οφέλη της μεθόδου είναι πολύ περισσότερα από τα –αδιαμφισβήτητα- ηθικά πλεονεκτήματά της σε σχέση με τη θανάτωση των ζώων. Η μέθοδος αυτή είναι η μόνη με μακροπρόθεσμα αποτελέσματα, καθώς εγγυάται την μείωση του πληθυσμού των αδέσποτων σε βάθος χρόνου.
Όταν τα αδέσποτα ζώα μιας αποικίας θανατώνονται, ο χώρος όπου ζούσαν σύντομα καταλαμβάνεται από άλλα ζώα τα οποία, αξιοποιώντας τους εκεί πόρους (τροφή, νερό, καταφύγιο) αναπαράγονται και αυξάνονται. Αντίθετα, η διατήρηση ενός ελεγχόμενου αριθμού στειρωμένων ζώων αποθαρρύνει άλλα ζώα από το να καταλάβουν την περιοχή, χωρίς βέβαια να αυξάνονται. Επιπλέον, ο πληθυσμός τους μπορεί περαιτέρω να μειωθεί σταδιακά, με την προώθηση των πιο εξημερωμένων από αυτά για υιοθεσία.
Τυχόν νέα ζώα που γίνονται αποδεκτά από τα ήδη υπάρχοντα και προστίθενται στην αποικία μπορούν εύκολα να αναγνωρίζονται (λόγω της ευκρινούς σήμανσης των υπολοίπων) και να στειρώνονται.
Από ποιους γίνεται;
Προγράμματα περισυλλογής – στείρωσης – επανατοποθέτησης πραγματοποιούνται στις περισσότερες αναπτυγμένες χώρες του δυτικού κόσμου. Είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη ενώ πολλές φορές υλοποιούνται σε συνεργασία με δημόσιους φορείς.
Η Humane Society, από τις μεγαλύτερες φιλοζωικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ, εφαρμόζει τέτοιο πρόγραμμα (το οποίο περιγράφει στην ιστοσελίδα της: http://www.hsus.org/pets/issues_affecting_our_pets/feral_cats/TNR_statement.html). H πασίγνωστη για τις ακτιβιστικές της δραστηριότητες διεθνής οργάνωση PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) αναγνωρίζει επίσης την σκοπιμότητα τέτοιων προγραμμάτων, αν και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις (τα ζώα να είναι σε μέρος ασφαλές, απομακρυσμένο από δρόμους και άγρια ζώα, με ήπιο κλίμα κ.λπ.): http://www.peta.org/MC/factsheet_display.asp?ID=120. Η οργάνωση Cats’ Protection, που δραστηριοποιείται στη Μ. Βρετανία, εφαρμόζει προγράμματα στείρωσης, ενώ επιδοτεί και τις στειρώσεις αδέσποτων διευκολύνοντας οικονομικά αυτούς που τα φροντίζουν: http://www.cats.org.uk/workwedo/feral_neutering.asp.
Άλλες οργανώσεις στο εξωτερικό που εφαρμόζουν παρόμοια προγράμματα:
- Alley Cat Allies (http://www.alleycat.org/)
- Feral Cat Coalition (http://www.feralcat.com/)
- Greater New Haven Cat Project (http://www.orgsites.com/ct/gnhcp/)
- Rehab-a-Cat (http://www.bayarea.net/~stenor/rehabacat/index.html)
- Long Beach Cats (http://www.lbcats.org/TNR%20Program.html)
- McHenry County Board (http://www.helpingpaws.net/tnr.html)
- Lubbock Animal Services (http://las.ci.lubbock.tx.us/TNRProgram.aspx)
- Burlington County Feral Cat Initiative (http://www.njferals.org/tnr.html)