Παρασκευή 22 Μαΐου 2009

το μύνημα του Οscar



Ο Oscar βρισκόταν σε ένα καταφύγιο αδέσποτων ζώων στο Cape Town, όντας ημί-αιμο, δεν είχε πολλές πιθανότητες να υιοθετηθεί, με αποτέλέσμα να τον περιμένει μετά από 20 μέρες παραμονής του στο καταφύγιο η ευθανασία (μια τύχη που περιμένει χιλιάδες ζώα που αναζητούν οικογένεια η οποία αργεί....)

Όμως για καλή του τύχη υιοθετήθηκε από την υπέροχη Joanne Lefson, και μαζί ξεκίνησαν τον γύρο κόσμου προκειμένου να διαδώσουν το μήνυμα , «κανένα ζώο σε κλουβί, σε κάθε ζώο αξίζει μια οικογένεια»

Αρκεί να σκεφτείτε ότι αυτή τη στιγμή στη χώρα μας βρίσκονται σε κατάσταση ασυλοποιήσης περίπου 7000 ζώα . Σταβλίζονται σε συνθήκες τις περισσότερες φορές αφόρητες. Από την άλλη πλευρά στους δρόμους κυκλοφορεί ένας μεγάλος αριθμός σκύλων και γατών ο οποίος είναι πολύ μεγάλος για να μπορέσει να εκτιμηθεί...

Η κατάρα που δέρνει αυτά τα ζώα και τα οδηγεί στην εξαθλίωση στη χώρα μας είναι 2 μεγάλοι μύθοι. Και μια απολίτιστη συνήθεια που μας διακρίνει σαν Έλληνες.

Ο ένας αφορά την στείρωση. Οι περισσότεροι αρνούνται να στειρώσουν τα ζώα τους, είτε για λόγους τσιγγουνιάς, είτε για λόγους ανθρωποκεντρικών ψυχικών προβολών πάνω στο ζώο. Οι άντρες αισθάνονται λες και ευνουχίζονται οι ίδιοι. Ενώ οι γυναίκες θέλουν να ζήσουν τη μητρότητα που ενδεχομένως να μην ζήσουν ποτέ μέσα από το ζωάκι. Με αποτέλεσμα όταν έρθουν τα νεογέννητα μωρά, είτε να τα πετάνε στον κάδο, είτε να τα δίνουν σε ακατάλληλους γονείς προς υιοθεσία με αποτέλεσμα πάλι να πεταχτούν στο δρόμο.

Ο άλλος μύθος που μας έχει καταστρέψει είναι η άκυρη και άτοπη εμμονή να υιοθετούμε νεαρά ζωάκια «για να μας μάθουν» λες και η ηλικία των 5 η 6 ετών στερεί από ένα ζώο το δικαίωμα να δεθεί με κάποιο που αισθάνεται ασφάλεια μαζί του.

Και οι γάτες αλλά και τα σκυλιά δένονται σε οποιαδήποτε ηλικία με τους ανθρώπους που τα αγαπούν και τα φροντίζουν. Και μάλιστα ένα ενήλικο ζώο που έχει περάσει δύσκολα, όπως όλα τα ζώα του δρόμου, θα δεθεί με αυτόν που θα του προσφέρει αγάπη με πολύ ισχυρότερο δεσμό από ότι ένα μικρό που θα μεγαλώσει φροντισμένο και κακομαθημένο.

Όλα αυτά περί κουταβιών και «να με μάθει» σαν να είμαι γρίπη και θέλω να με συνηθίσει το ζωάκι, είναι κατάλοιπα της αρχαίας εποχής που οι Ρωμαίοι στρατιώτες εκπαίδευαν κουτάβια για τις μάχες τους. Ας το αποβάλουμε αυτό περί κουταβιών δεν ετοιμαζόμαστε για μάχη.

Και τέλος η άξεστη Ελληνική συνήθεια να πετάμε στη μέση του δρόμου ο,τιδήποτε θεωρούμε άχρηστο, όπως τα νεογέννητα της γάτας ή της σκυλίτσας μας που αποφύγαμε να στειρώσουμε, ή τον σκυλάκο που έγινε μεγαλόσωμος και δεν είναι πια τόσο γλυκούλης, ή τη γατούλα που νόσησε και δεν τη θέλουμε σπίτι γιατί θα μας κολλήσει μικρόβια...

Γιατί είμαστε στο μεσαίωνα... άξεστοι, άχρηστοι και απολίτιστοι.

Ονειρεύομαι τη μέρα που κανένα ζώο δεν θα είναι μέσα σε κλουβί, αλλά τελικά αναρωτιέμαι αν είμαστε άξιοι για ένα μουσούδιασμα, για ένα κούνημα ουράς, για ένα γουργουρητό, ή για ένα απαλό ράμφισμα στο μάγουλο.

Αν πιστευτέ ότι έχετε αποθέματα αγάπης μέσα σας, και μπορείτε να φανείτε υπεύθυνοι για ένα ζωάκι προβείτε σε μια υιοθεσία ζώου από καταφύγιο.

Ας έχουν όλα μας τα αδέσποτα τη τύχη του Oscar!

Για γάτες:

Αθήνα: 6972315140 (πρωινά)

Θεσσαλονίκη 6979780445 (22.οο-23.00)

Για σκυλάκια

Αθήνα:6938117816 (12.00-16.00)

Ξάνθη : skuloomada@hotmail.com

Λάρισα: 6973583448


foto: angel bird
Από αριστερά vivi( adespotologio),OSCAR, Evgenia (Gawf)