Πέμπτη 21 Μαΐου 2009


Εχθές (20.5.09) πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση διαμαρτυρίας της συντονιστικής επιτροπής 90 ζωοφλικών σωματείων στη πλατεία Κάνιγγος έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,
Λόγω ότι ήταν καθημερινή και αρκετά πρωί και ο περισσότερος κόσμος βρισκόταν στην εργασία του δεν υπήρχε μεγάλη έλευση ατόμων (ήμασταν περίπου 100 άτομα) ωστόσο το μήνυμα που δόθηκε ήταν ξεκάθαρο.

Καλέσαμε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να προχωρήσει άμεσα στη λήψη αποτελεσματικών μέτρων που θα συμβάλλουν στην προστασία των ζώων συντροφιάς, των παραγωγικών ζώων, των ελεύθερων ζώων στη φύση που αποτελούν το στόχο των κυνηγών, των ζώων στα τσίρκο που εξακολουθούν να περιοδεύουν στη χώρα μας.

Μετά τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξέδωσε δελτίο τύπου που παραθέτουμε παρακάτω:

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα 20.05.2009
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Ετοιμάζονται με γρήγορους ρυθμούς οι νομοθετικές διατάξεις για την στήριξη και την προστασία των ζώων
Δηλώσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σωτήρη Χατζηγάκη

Παραλαμβάνοντας το Ψήφισμα με τα αιτήματα των Ζωοφιλικών Σωματείων που συγκεντρώθηκαν έξω από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σήμερα το πρωί, ο Υπουργός κ. Σωτήρης Χατζηγάκης είχε εκτενή διάλογο μαζί τους. Επισήμανε δε ότι έχει ήδη ξεκινήσει έναν κύκλο επαφών με εκπροσώπους φιλοζωικών σωματείων και ενώσεων για το θέμα της προστασίας των ζώων.
Υπογραμμίζοντας την ευαισθησία του απέναντι στο θέμα της προστασίας των ζώων και του περιβάλλοντος, ο κ. Χατζηγάκης τόνισε πως πολύ σύντομα θα είναι έτοιμες οι διατάξεις νομοσχεδίου με τις οποίες θα επιλυθούν πολλά από τα αιτήματα των φιλοζωικών οργανώσεων.
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις:
«Θέλω να εκφράσω τα βαθιά φιλικά συναισθήματα που τρέφω απέναντι στα ζώα και γενικότερα στη φύση. Θέλω να πως σε όλους και σε όλες που βρίσκονται εδώ, ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και εγώ προσωπικά, στους λίγους μήνες που είμαι Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, έχω δείξει έμπρακτα την ευαισθησία και την αγάπη που τρέφω προς τα αιτήματα και τους αγώνες τους οποίους εσείς κάνετε.
Θα είμαι συνεχώς κοντά σας. Δεν γνωρίζω τι ακριβώς περιλαμβάνουν τα υπομνήματά σας. Πρέπει όμως να σας πω ότι όλο αυτό το διάστημα συνάντησα μια σειρά σωματείων δικών σας, έγινα δέκτης και αποδέκτης των αιτημάτων σας, ετοιμάζω σχέδιο νόμου στο οποίο θα περιλάβω πολλά από τα δίκαια αιτήματά σας, τα οποία έμπρακτα θα αποδεικνύουν την ευαισθησία μας απέναντι στα ζητήματα τα οποία εσείς θέτετε. Να είστε σίγουροι ότι σύντομα, σε μεγάλο νομοσχέδιο το οποίο ετοιμάζουμε, πολλά από αυτά τα αιτήματα θα βρουν το δρόμο για την επίλυσή τους.
Όσον αφορά τα θέματα των τσίρκο, ξέρετε πολύ καλά ότι πριν από μερικές μέρες έκανα συγκεκριμένες δηλώσεις, εκδηλώνοντας την ευαισθησία μου και εκφράζοντας την πολιτική μου βούληση να αντιμετωπισθεί το ζήτημα αυτό όσο δυνατόν αποτελεσματικότερα και καλύτερα».

- Με το νομοθέτημα που προωθείτε για τα ζώα, διασφαλίζεται η εφαρμογή του Ευρωπαϊκού κανονισμού για τις διακινήσεις ζώων;
«Ετοιμάζουμε ένα μεγάλο νομοσχέδιο που αφορά πολλά ζητήματα. Και αφορά, βεβαίως, ένα μεγάλο μέρος του ζητήματος της προστασίας των ζώων. Έχουμε συντάξει μια σειρά διατάξεων και ήδη αυτή τη στιγμή βρίσκονται στους νομικούς μας συμβούλους. Ότι μπορούμε, είναι νόμιμο και σε πλαίσιο είτε Ευρωπαϊκό, είτε Ελληνικό το προβλέπει και μπορεί να προστατέψει τα ζώα, να ξέρετε πως θα κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση. Διότι κι εμείς έχουμε τις ευαισθησίες μας, απέναντι στα ζώα και στο περιβάλλον».

- Μέσα στην Αττική υπάρχουν εστίες βασανιστών ζώων. Είστε διατεθειμένος ν’ ακούσετε τις πληροφορίες που έχουμε γι’ αυτούς οι οποίοι δεν είναι μόνο βασανιστές ζώων, είναι καταπατητές δημοσίων και δασικών εκτάσεων, κόβουν δέντρα, βόσκουν στον Υμηττό ενώ απαγορεύεται και δολοφονούν ζώα.
«Η πολιτική μας είναι μια πολιτική υπέρ του περιβάλλοντος. Θίγετε πάρα πολλά θέματα στα οποία δεν μπορώ να σας δώσω άμεσα απάντηση. Όμως να ξέρετε ότι η πολιτική μας είναι μια πολιτική φίλο-περιβαλλοντική, φίλο-οικολογική, μία πολιτική πράσινη, η οποία θα βοηθήσει προς αυτές τις κατευθύνσεις, με όλες μας τις δυνάμεις».



Συμπεράσματα:

Κατανοούμε ότι διανύουμε προεκλογική περίοδο..
Όμως θα ήμασταν υπόχρεοι αν είχαμε μια σαφή δέσμευση από τον Υπουργό και ίσως και μια σαφή θέση πέρα από το φιλικό σκούντημα στη πλάτη τύπου «είμαι μαζί σας αν και δεν ξέρω τι ακριβώς μου ζητάτε».
Παρακαλούμε ας υπάρξει στοιχειώδη σοβαρότητα για ζητήματα τόσο σοβαρά.
Επιτέλους εν έτη 2009 ας αποδείξουμε ότι ζούμε στην εποχή μας και ότι έχουμε τον στοιχειώδη πολιτισμό.

Ήταν μια σημαντική προσπάθεια..
Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε αυτά που είναι αυτονόητα .
Αυτά που έπρεπε ήδη να μας έχουν δοθεί.
Σε εμάς και τα ζώα.

(τα συμπεράσματα αφορούν το αδεσποτολόγιο)

video πορείας:
http://www.tvxs.gr/v12118

Δεν υπάρχουν σχόλια: