Τετάρτη 13 Μαΐου 2009

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

Θεσσαλονίκη, Αθήνα 12. 5.2009

Mε μεγάλη μας λύπη πληροφορηθήκαμε ότι ακόμη σήμερα δήμοι (Νάουσα, Φλώρινα) επιτρέπουν την λειτουργία του τσίρκο Massimo και γενικά τσίρκο με άγρια ζώα. Το τσίρκο αυτό χρησιμοποιεί στις παραστάσεις του άγρια ζώα σε συνθήκες απαράδεκτες όπως βλέπουμε στο βίντεο. Aφορμή ήταν το σοκαριστικό video (http://arcturos.wordpress.com/2009/05/12/video/)στο οποίο φαίνεται ολοκάθαρα ένας υπάλληλος του τσίρκο Massimo να χτυπάει βίαια έναν ελέφαντα στον περίβολο του τσίρκο,. Πίσω απο τα «φώτα» του τσίρκο, τα «χειροκροτήματα του ενθουσιασμένου κοινού» που αγνοεί την πραγματικότητα, τα «γέλια των παιδιών» και την φτιαχτή "χαρούμενη" ατμόσφαιρα της «λαμπερής παράστασης», κρύβεται ένα πραγματικό κολαστήριο ζώων με σοβαρές ψυχικές επιπτώσεις σε όσους το βλέπουν.
Μάταια το τσίρκο με το δελτίο τύπου που εξέδωσε προσπάθησε να προβάλλει το περιστατικό της βάναυσης κακοποίησης ως μεμονωμένο, στόχο πετώντας τον "πρωταγωνιστή" του επίμαχου videο: "Τον απολύσαμε ..... Τον είχαμε στο τσίρκο μόλις πέντε μήνες .....δεν ξέραμε οτι ήταν κακός ...... "Αυτή είναι η απάντηση που έδωσαν οι υπεύθυνοι του Τσίρκου (!!!).
Όμως η κακοποίηση απέναντι στα ζώα είναι πάγια τακτική των ανθρώπων του τσίρκο και ο ξυλοδαρμός συγκαταλέγεται στην ημερήσια διάταξη. Αδιάψευστο τεκμήριο για αυτή την αντίληψη είναι οι δηλώσεις του Tom Rider, ενός πρώην υπαλλήλου του τσίρκο Ringling Brothers and Barnum & Bailey, o οποίος σε συνέντευξή του παραδέχεται ότι επανειλημμένα είχε δει να ξυλοκοπούνται οι ελέφαντες με σιδηρολοστούς προκειμένου να "πειθαρχήσουν"! Αναφέρει επίσης κάτι πολύ σημαντικό : κάθε φορά που ερχόταν κτηνίατρος για τον απαιτούμενο έλεγχο, το τσίρκο ειδοποιούνταν και τις προηγούμενες μέρες δεν χτυπούσε τους ελέφαντες!
Αν ωστόσο υπήρχαν κάποια σημάδια βασανισμού, οι υπάλληλοι φρόντιζαν να τα "καμουφλάρουν" με το ανάλογο μακιγιάζ.
Μετά από τα τελευταία γεγονότα που είδαν το φως της δημοσιότητας εφιστούμε την προσοχή .

των ανθρώπων να μη συμμετέχουν σε θεάματα τσίρκο με ζώα, ιδίως με παιδιά
των δήμων, να μην δίνουν άδειες
σε περίπτωση παράνομης λειτουργίας χωρίς αδεία να σφραγίζουν τσίρκο και να επιβάλουν την διοικητική και την νομική ποινή
η κυβέρνηση βάση νόμου να μην επιτρέπει την είσοδο και λειτουργία τσίρκο με ζώα


Επικίνδυνο για τους Πολίτες του Δήμου που το επιτρέπει

Το τσίρκο αποδεικνύεται επικίνδυνο και για τους ανθρώπους. Όταν εγκαθίσταται ένα τσίρκο και τα ζώα περνούν μέσα από την πόλη μπορεί κάποιο να ξεφύγει και να επιτεθεί σε πολίτες, μια και πρόκειται για ζώα άγρια, υπό συνεχή πίεση και βία. Κάθε χρόνο σε ολόκληρο τον κόσμο εκατοντάδες θεατές, ανάμεσά τους και πολλά μικρά παιδιά, έχουν χάσει την ζωή τους όταν ελέφαντες η τίγρεις ξέφυγαν, προσπαθώντας να αποδράσουν.

Ύπουλα Καταστρεπτικό για τον Χαρακτήρα των Παιδιών που το βλέπουν

Επιπλέον οι παραστάσεις των τσίρκο με ζώα έχουν χαρακτήρα αντιπαιδαγωγικό. Μεταδίδουν στα παιδιά διαστρεβλωμένα, βάναυσα και επιζήμια μηνύματα. Τα παιδιά χωρίς να το κατανοούν εξοικειώνονται στην εικόνα του υποταγμένου ζώου, του περήφανου ζώου που εξευτελίζεται εκτελώντας γελοία, αφύσικα νούμερα στη θέα του μαστίγιου, του ζώου που περνά τη ζωή του μέσα σε ένα κλουβί, έτοιμο να υπακούσει στις εντολές του θηριοδαμαστή. Το τσίρκο προσφέρει ένα θέαμα βασισμένο στη δυστυχία και στον πόνο φυλακισμένων ζώων. Αυτό το μήνυμα έχει συνέπειες γιατί έμμεσα διδάσκονται ότι ο σαδισμός και η γελοιοποίηση είναι ανεκτά και δεν τιμωρούνται. Η καλυμμένη βία είναι σε πρώτο πλάνο. Τα παιδιά αντιλαμβάνονται με ποικίλους τρόπους το θέαμα που βλέπουν τόσο συνειδητά όσο και ασυνείδητα. Σύμφωνα με έρευνες φαίνεται ότι τα παιδιά στιγματίζονται και ψάχνουν μιμηθούν τις συμπεριφορά που βλέπουν σε βίαια θεάματα.( Television Violence: A Review of the Effects on Children of Different Ages http://www.mediaawareness.ca/english/resources/research_documents/reports/violence/upload/television_violence.pdf)
Μίμηση που στην περίπτωση των τσίρκο προκαλεί σε μίμηση κακοποίησης ζώου αλλά πιθανών και άλλων παιδιών, φέρσιμο προς αυτά σαν να είναι αντικείμενα γελοιοποίησης και σε έλλειψη σεβασμού προς τις ανάγκες τους. Τα ήδη επιθετικά παιδιά, μέσα από τέτοια θεάματα αδειοδοτούνται να δρουν αυθαίρετα, παράλογα και σαδιστικά και να βασανίζουν. Εάν δεν έβλεπαν τέτοια θεάματα τα αποτελέσματα θα ήταν διαφορετικά, αλλά ούτως η άλλως όλα τα παιδιά επηρεάζονται ψυχικά και ιδίως πιο ασυναίσθητα τα μικρότερα. Οι πιο επικίνδυνες ηλικίες είναι 6-11 και κατά την ηλικία των 8 ετών τα παιδιά φαίνεται ότι δεν επηρεάζονται με αύξηση επιθετικότητας όταν το θέαμα προωθεί την βία σαν κάτι κακό. Το θέμα είναι ότι στο θέαμα ενός τσίρκο συμβαίνει εντελώς το αντίθετο: η βία προωθείται σαν κάτι καλό και επιθυμητό. Άρα τα αποτελέσματα που έχει υποσυνείδητα στα παιδιά που το παρακολουθούν περιμένουμε ότι θα είναι σαφέστατα χειρότερα από αυτά της τηλεόρασης συγκριτικά, και πολύ πιο ύπουλα περασμένα, με χειρότερες συνέπειες εξαιτίας και της αμεσότητας του θεάματος.

Κολαστήριο Ζώων Καλά Μασκαρεμένο

Τα καθημερινά βασανιστήρια των αγρίων ζώων του τσίρκο συμπεριλαμβάνουν : πείνα, δίψα σαν μέθοδο πίεσης, απομόνωση, ναρκωτικά, ασθένειες χωρίς φροντίδα, ανελέητο ξύλο, πολλές φορές μέχρι θανάτου, προκειμένου να "εκτελέσει" το ζώο το νούμερο του. Εκτός απο το ξύλο χρησιμοποιούνται και άλλες "δραστικές" μέθοδοι : σιδηρολοστοί για την εφαρμογή ηλεκτροσόκ, σιδερένιοι λοστοί που στο άκρο τους έχουν γάντζο, συνήθως χρησιμοποιείται στους ελέφαντες, ραβδί που στο άκρο του φέρει πολύχρωμες κορδέλες και κάτω απο αυτές κρύβεται ένα μυτερό καρφί , χρησιμοποιείται και κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης, αλλά πολλές φορές και στην παράσταση καθώς όπως είναι καμουφλαρισμένο δεν γίνεται αντιληπτό απο τους θεατές, τάπητας που απο κάτω έχει κάρβουνα με αποτέλεσμα οι τίγρεις να κάθονται αναγκαστικά στα σκαμνιά για να σωθούν. Για τα αιχμαλωτισμένα αυτά ζώα, οι ώρες της ζωής τους κυλούν βασανιστικά και μαρτυρικά όχι μόνο κατά τη διάρκεια της παράστασης και της εκπαίδευσης, αλλά και κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του τσίρκο. Τα ταξίδια είναι συνεχή και πολύωρα και τα ζώα είναι αναγκασμένα να ταξιδεύουν εγκλωβισμένα μέσα σε κοντέινερ τα οποία δεν τους δίνουν την δυνατότητα να έχουν καμία ελευθερία κινήσεων. Η παγκόσμια οργάνωση "Υποστηρικτές των ζώων"ADI-Animals Defenders International ( www.ad-international.org ) αναφέρει ότι οι ελέφαντες μεταφέρονται σε τόσο μικρά κλουβιά που αναγκάζονται να στέκονται συνέχεια όρθιοι, να μην μπορούν ούτε καν να ξαπλώσουν κάτω για να κοιμηθούν!

Το Απαγορεύουν στο Εξωτερικό

Ήδη σε πολλές χώρες έχουν απαγορευτεί τα τσίρκο με ζώα ( Αυστρία, Ουγγαρία, Κόστα Ρίκα, Ισραήλ, Σιγκαπούρη ). Σε κάποιες χώρες έχει απαγορευτεί στα τσίρκο να χρησιμοποιούν στις παραστάσεις τους συγκεκριμένα είδη άγριων ζώων (Ινδία, Βέλγιο, Τσέχικη Δημοκρατία, Δανία, Εσθονία, Φιλανδία, Μάλτα, Πολωνία, Σλοβακία, Σουηδία). Επίσης υπάρχουν αρκετές χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, οι οποίες σκέφτονται να απαγορεύσουν σε τσίρκο που χρησιμοποιούν ζώα γενικά ή ειδικότερα άγρια ζώα να περνούν τα σύνορα και να δίνουν παραστάσεις( Βολιβία, Περού, Κολομβία, Βραζιλία).

Στην Ελλάδα, νέα μέτρα για την κατάργηση του

Στην Ελλάδα ήδη από τον Νοέμβριο του 2007 έχει κατατεθεί στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σχετικό σχέδιο νόμου.
Πριν λίγες μέρες σε συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι φιλοζωικών και πολιτιστικών οργανώσεων καθώς και οι Οικολόγοι Πράσινοι με τον κύριο Χατζηγάκη. Ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι σύντομα και οι Ελλάδα θα συγκαταλέγεται στη λίστα των χωρών που δεν δέχονται στην επικράτειά τους τσίρκο με ζώα. Μέχρι να γίνει αυτό πολλοί ευαισθητοποιημένοι δήμοι της χώρας έχουν ήδη δεσμευτεί με την υπογραφή τους και δεν δίνουν άδεια εγκατάστασης σε τσίρκο που χρησιμοποιούν ζώα.

Σας καλούμε να βάλετε κι εσείς τέλος σε αυτή την απάνθρωπη και διεστραμμένη, μεσαιωνικού τύπου διασκέδαση. Περιμένουμε να προωθήσετε την υποστήριξη αυτής της σημαντικής προσπάθειας και να απαγορεύσετε τη λειτουργία των τσίρκο με ζώα. Αν είστε δήμος, φέρτε προς συζήτηση σε ένα από τα επόμενα δημοτικά συμβούλια πρόταση σχετικά με τη μη χορήγηση άδειας εγκατάστασης σε τσίρκο με ζώα. Αν είστε κανάλι η μέσο ενημέρωσης φροντίστε να ενημερώσετε τον κόσμο για τις επιπτώσεις του να φιλοξενούνται τσίρκο με ζώα. Αν είστε πολίτης διαδώστε την κακοποίηση που συμβαίνει στα τσίρκο και μην πάτε σε αυτά.

Τα τσίρκο χωρίς ζώα είναι απείρως καλύτερα και δεν περιέχουν βία. Άρα διδάσκουν δεξιότητες, ικανότητες και προωθούν την πραγματική διασκέδαση στα παιδιά κα τους δίνουν θάρρος να ακολουθήσουν τα όνειρα τους και να πετύχουν πράγματα που δεν φαντάζονταν συμβολικά, ακριβώς όπως τα περίτεχνα ανθρώπινα και όχι τα ζωώδη ακροβατικά.

Μετά τιμής

Ασημίνα Κουλουκούρη
Ιδρυτικό Μέλος του Psychanimal
Κλινική Ψυχολόγος- Ψυχοπαθολόγος,Ψυχαναλύτρια
Μέλος της Ψυχαναλυτικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος
Μέλος της Association Psychanalyse et Medecine

Παπαδοπούλου Νεκταρία- Παναγιώτα
Ψυχολόγος- Εγκληματολόγος
Μέλος Ομάδας Ψυχολόγων κι Επιστημόνων Υπέρ της Προστασίας Ζώων «Psychanimal»
Αντιπρόεδρος Κίνησης Προστασίας Σκύλων Έδεσσας


Αριέττα Μαρυνίτση
Υπέυθυνη Υποομάδας Για την απελευθέρωση των ζώων από τα τσίρκο

Δεν υπάρχουν σχόλια: