Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2008

13 λόγοι για να μην ζευγαρώσετε τον σκύλο σας


Η Σπυριδούλα προσέφερε στο Αδεσποτολόγιο ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο για το ζευγάρωμα στα σκυλιά και γιατί θα πρέπει να αποφεύγεται από τους υπεύθυνους ιδιοκτήτες.
Το παρουσιάζουμε εδώ και σύντομα θα είναι διαθέσιμο εδώ και το αντίστοιχο φυλλάδιο.

Ο σκύλος σας μεγαλώνει και μέσα στις αποφάσεις που παίρνετε για αυτόν, νιώθετε ότι έφτασε η στιγμή να πάρετε μία απόφαση και για ένα ενδεχόμενο ζευγάρωμα. Θεωρείτε ότι αυτή είναι η καλύτερη επιλογή. Είστε σίγουροι, όμως, ότι έχετε ήδη ζυγίσει τα υπέρ και τα κατά; Αφιερώστε μόλις πέντε λεπτά από το χρόνο σας και αναλογιστείτε…

1) Υπερπληθυσμός κατοικίδιων. Δυστυχώς, ο αριθμός των κατοικίδιων είναι μακράν μεγαλύτερος από ό,τι ο αριθμός των διαθέσιμων οικογενειών παγκοσμίως. ΜΗΝ προσθέτετε και άλλα κουτάβια σε αυτόν τον κόσμο. Σκεφτείτε πόσα πολλά ζώα πεθαίνουν στο δρόμο από δηλητηριάσεις, αυτοκίνητα, αρρώστιες. Σκεφτείτε πόσα πολλά ζώα ζουν σε κλουβιά ασύλων, περιμένοντας να υιοθετηθούν. Σκεφτείτε πόσα πολλά ζώα θανατώνονται επειδή θεωρούνται ανεπιθύμητα.

2) Ζήτηση. Αν σκέφτεστε να κάνετε γέννα από την οποία θα προκύψουν ημίαιμα σκυλιά, ξανασκεφτείτε το! Δυστυχώς, επικρατεί η λανθασμένη άποψη ότι τα ημίαιμα είναι κατώτερα κατοικίδια από τα καθαρόαιμα, με αποτέλεσμα η ζήτησή τους ανά τον κόσμο να είναι περιορισμένη. Τα ημίαιμα σκυλιά υιοθετούνται αρκετά δύσκολα.

3) Κληρονομικές παθήσεις. Αν σκέφτεστε να κάνετε γέννα από την οποία θα προκύψουν καθαρόαιμα κουτάβια, σκεφτείτε τις κληρονομικές παθήσεις των καθαρόαιμων σκυλιών. Δυστυχώς, η επιλεκτική εκτροφή καθαρόαιμων σκύλων έχει σαν αποτέλεσμα την ύπαρξη πολλών σοβαρότατων κληρονομικών παθήσεων, από τις οποίες ο σκύλος μπορεί είτε να υποφέρει μια ζωή είτε να πεθάνει πολύ σύντομα. Ενημερωθείτε για αυτές οπωσδήποτε. Αναρωτηθείτε!
i. Είναι ο σκύλος σας τόσο υγιής όσο δείχνει; Οι εξετάσεις αίματος ΔΕΝ είναι αρκετές.
ii. Είναι ο σκύλος με τον οποίο σκοπεύετε να κάνετε το ζευγάρωμα, τόσο υγιής όσο δείχνει; Τι εξετάσεις υγείας μπορεί να σας παρουσιάσει ο ιδιοκτήτης του;
iii. Έχετε πληροφορίες σχετικά με τους προγόνους του σκύλου σας; Σχετικά με τα αδέλφια του; Ο ιδιοκτήτης του άλλου σκύλου έχει τέτοιες πληροφορίες; Να θυμάστε ότι οι κληρονομικές παθήσεις ΔΕΝ κληροδοτούνται μόνο από τη μία γενιά στην επόμενη, αλλά και από προηγούμενες.

4) Χαρακτήρας. Τι γνωρίζετε σχετικά με την κληρονομικότητα του χαρακτήρα; Είναι τα δύο σκυλιά κατάλληλου χαρακτήρα, ώστε να αναπαραχθούν; Είναι φιλικά; Έχουν αυτοπεποίθηση; Είναι κοινωνικά; Θα πρέπει να έχετε υπ’ όψιν ότι σκυλιά επιθετικά, κυριαρχικά, φοβικά δεν πρέπει να αναπαράγονται. Οι πρόγονοι των σκύλων που πρόκειται να ζευγαρώσουν ήταν υγιείς πνευματικά και ψυχικά;

5) Γνώσεις σχετικά με τον οίστρο, την εγκυμοσύνη, τον τοκετό, το θηλασμό, τον απογαλακτισμό, τις συνθήκες υγιεινής και πολλά άλλα. Γνωρίζετε ότι όταν κάποιος αποφασίζει να κάνει μία γέννα πρέπει να είναι προετοιμασμένος να αντιμετωπίσει και να έχει προετοιμάσει τα πάντα; Είστε σε θέση να αντιμετωπίσετε τυχόν προβλήματα που μπορεί να προκύψουν; Μπορείτε να σώσετε ένα κουτάβι που μόλις γεννιέται δεν μπορεί να ανασάνει; Μπορείτε να αντέξετε το θάνατο της σκύλας σας κατά την εγκυμοσύνη; Μπορείτε να αναθρέψετε μόνοι σας τα κουτάβια για 2 μήνες; Μπορείτε να επωμιστείτε το κόστος μιας ενδεχόμενης καισαρικής; Ξέρετε σε ποια ηλικία επιτρέπεται να ζευγαρώσει ο σκύλος σας; Γνωρίζετε πώς να φτιάξετε μία κατάλληλη γεννήστρα; Ξέρετε ότι η σκύλα σας μπορεί να γεννήσει ακόμα και 14 κουτάβια, τα οποία δε θα μπορεί να θηλάσει; Έχετε υπ’ όψιν ότι μπορεί μία σκύλα να αρνηθεί ή να μην ξέρει πώς να φροντίσει τα μωρά της; Είστε σε θέση να την αντικαταστήσετε απόλυτα; Έχετε ενημερωθεί σχετικά με τους κινδύνους εγκυμοσύνης και τοκετού σχετικά με τη φυλή σας ή με το μέγεθος του σκύλου σας κ.λπ.; Σκεφτείτε το! Τα πράγματα ΔΕΝ είναι τόσο απλά όσο φαίνονται.

6) Διαθέσιμες οικογένειες. Γνωρίζετε ανθρώπους οι οποίοι είναι 100% σίγουροι ότι, αν κάνετε γέννα, είναι πρόθυμοι να υιοθετήσουν τα κουτάβια σας; Αν ναι, πόσοι είναι αυτοί; Αν η σκύλα γεννήσει 14 κουτάβια, τι θα κάνετε? Πώς θα βρείτε τόσα πολλά σπίτια; Είστε σε θέση να κρατήσετε όσα κουτάβια σας μείνουν και να τους προσφέρετε ΟΛΑ όσα χρειάζονται; Αν βρείτε άγνωστους προς εσάς μελλοντικούς ιδιοκτήτες, πόσο σίγουροι μπορείτε να είστε ότι ΠΟΤΕ δε θα βαρεθούν το σκύλο; Ότι ΠΟΤΕ δε θα τον εγκαταλείψουν; Ότι ΠΟΤΕ δε θα τον έχουν σε ένα μπαλκόνι, μια αυλή, μια ταράτσα δεμένο σε μόνιμη βάση; Ότι δε θα τον κακοποιούν; Ότι δε θα τον εκμεταλλεύονται εμπορικά; Ότι δε θα τον θανατώσουν;

7) Αρσενικός σκύλος. Αν έχετε αρσενικό σκύλο, τον οποίο σκέφτεστε να ζευγαρώσετε, ποιος είναι ο λόγος που σας οδηγεί σε αυτή τη σκέψη; Μήπως καβαλάει ανθρώπους, ζώα, παιχνίδια, μαξιλάρια κ.ά. ; Γνωρίζετε ότι ο λόγος που το κάνει πιθανότατα ΔΕΝ έχει σχέση με τη διάθεσή του να ζευγαρώσει; Γνωρίζετε ότι με το ζευγάρωμα αντί να τον βοηθήσετε, του δημιουργείτε μεγαλύτερο πρόβλημα; Μετά το ζευγάρωμα, ο αρσενικός σκύλος πιθανότατα θα το ζητάει ακόμα πιο έντονα και το στρες που θα του προκαλεί αυτή του η επιθυμία μπορεί κάλλιστα να είναι η αιτία νέων, σοβαρότερων προβλημάτων συμπεριφοράς. Ενημερωθείτε!

8) Πυομήτρα. Πιστεύετε ότι η σκύλα πρέπει να ζευγαρώσει για να μην προσβληθεί από πυομήτρα; Αν ναι, τότε είστε παραπληροφορημένοι. Μία γέννα βάζει σε κίνδυνο την υγεία της και όχι το αντίθετο. Διαβάστε σχετικά με την πυομήτρα και άλλες ασθένειες που μπορούν να προληφθούν με τη στείρωση.

9) Μητρότητα. Αν νομίζετε ότι η σκύλα έχει ανάγκη να νιώσει τη χαρά τη μητρότητας, όπως και ο άνθρωπος, λάβετε υπ’ όψιν ότι η σκύλα είναι πιθανό ακόμα και να αρνηθεί τα κουτάβια της ή να μην ξέρει πώς να τα περιποιηθεί λόγω απειρίας, με κίνδυνο τη ζωή τους. Επίσης, αν κάποιο από τα κουτάβια είναι άρρωστο, να είστε προετοιμασμένοι ότι μπορεί η ίδια να το σκοτώσει. Οι σκύλες, οι οποίες δε γεννούν ΠΟΤΕ δεν υστερούν σε τίποτα έναντι εκείνων που έχουν γεννήσει. Το ζευγάρωμα γίνεται για λόγους αναπαραγωγής και μόνον! Είναι καθαρά θέμα ενστίκτου.

10) Έρωτας. Θεωρείτε ότι τα σκυλιά ερωτεύονται; Ότι έχουν ανάγκη να κάνουν σεξ? Ότι επιθυμούν να έχουν κάποιο μόνιμο ερωτικό σύντροφο; Αυτά δεν ισχύουν. Ενημερωθείτε σχετικά με τη φύση του ΣΚΥΛΟΥ!

11) Εισόδημα. Θέλετε να συμπληρώσετε το εισόδημά σας πουλώντας κουτάβια; Με βάση τους παραπάνω λόγους, αναρωτηθείτε πόσο ηθικό είναι αυτό. Πώς θα σας φαινόταν αν κάποιος σας έβαζε να γεννάτε για να πουλάει τα παιδιά σας;

12) Μαθήματα ζωής. Θέλετε εσείς ή τα παιδιά σας να γνωρίσουν τη χαρά της αναπαραγωγής ενός ζώου, τη γέννηση και το μεγάλωμα των κουταβιών; Η λύση δεν είναι η αναπαραγωγή του δικού σας σκύλου. Μπορείτε κάλλιστα να αναλάβετε την προσωρινή υιοθεσία μιας εγκυμονούσας σκύλας χωρίς ιδιοκτήτη και να βοηθήσετε να βρουν στη συνέχεια σπίτι τα κουτάβια της αλλά και η ίδια. Έτσι, θα έχετε δώσει στα παιδιά σας πολλαπλά μηνύματα ανθρωπιάς, υπευθυνότητας, καλοσύνης και αγάπης και ταυτόχρονα, θα έχετε σώσει κυριολεκτικά ΠΟΛΛΕΣ ψυχές.

13) Απόγονος του σκύλου σας. Επιθυμείτε να αποκτήσετε έναν απόγονο του σκύλου σας; Θα πρέπει να αναλογιστείτε το κατά πόσο έχει πράγματι νόημα αυτό. Οι απόγονοι του σκύλου σας μπορεί να μην έχουν τις ομοιότητες με το δικό σας σκύλο, τις οποίες εσείς περιμένετε να δείτε. Κάθε σκύλος, όπως και κάθε άνθρωπος, έχει τη δική του μοναδική προσωπικότητα και αξία. Ο απόγονος του σκύλου μας δεν υπερτερεί σε τίποτα έναντι ενός άλλου σκύλου, ο οποίος έχει ανάγκη από ένα καλό σπιτικό. Σκεφτείτε το! Μήπως ένα τέτοιο εγχείρημα κάνει περισσότερο κακό παρά καλό;

Μπάση Σπυριδούλα
sia.sentenced@gmail.com

Απαγορεύεται οποιαδήποτε αναδημοσίευση (ολόκληρη ή τμηματική) του κειμένου χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με τη συγγραφέα.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητή Σπυριδούλα,

Δεν μπορείς να φανταστείς πόσο πολύ δίκιο έχεις σε όλα αυτά που αναφέρεις.

Χαίρομαι ιδιαίτερα που μεταδίδεις τις πληροφορίες αυτές στην ιστοσελίδα, κυρίως για να τα δουν εκείνοι που παριστάνουν τους έξυπνους και πιστεύουν ότι τα ξέρουν όλα σχετικά με την εγκυμοσύνη του σκύλου (να μην πω γι' αυτούς που θέλουν να ζευγαρώσουν καθαρόαιμο με καθαρόαιμο-βλέπεις τα ημίαιμα δεν έχουν ψυχή, τους πέφτουν λίγα...).

Καιρός είναι να μάθουν ότι δεν μπορείς να "σκορπάς" σκυλάκια στον άθλιο κόσμο που ζούμε σήμερα, γιατί η ζωή τους θα είναι πολύ πιο σύντομη ή πολύ χειρότερης ποιότητας απ' ό,τι θέλεις εσύ να είναι.

Να 'σαι καλά και να είσαι πάντα σταθερή στα πιστεύω σου.

Ανώνυμος είπε...

Σε ευχαριστώ, Τζένη. Να 'σαι καλά! :)