Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2009

Μια ελπιδοφόρα εθελοντική κίνηση για τα αδέσποτα του Πηλίου

Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε μια εντυπωσιακή προσπάθεια που ειχε σαν αποτέλεσμα την στείρωση 50 περίπου αδεσπότων γατών στο Πήλιο. Δημοσιεύουμε εδώ την επιστολή της κοπέλας που οργάνωσε το πρόγραμμα αυτό. είναι επιλογή της να παραμείνει ανώνυμη.
Οι εθελοντές που ενεργοποιούνται στην περιοχή της Τσαγκαράδας χρειάζονται την βοήθεια και την στήριξή μας. Αν μπορείτε να συνεργαστείτε μαζί τους επικοινωνήστε με το sw1al@hotmail.com ή το adespotakia@gmail.com



Κατα την διαρκεια των ολιγοημερων διακοπων μου το καλοκαιρι στην Τσαγγαραδα του Πηλιου και μετα τις φρικτες εμπειριες με τον τροπο που σκοτωνουν τα αδεσποτα ζωα ( Δεν μπαινουν καν στον κοπο και το εξοδο να αγορασουν δηλητηριο,αλλα χρησιμοποιουν σπασμενα γυαλια μεσα σε κομματια απο κρεας και καποια πολυ φιλικα ζωα τα πεταν μεσα στις δεξαμενες που εχουν για να μαζευουν το νερο της βροχης καθως και να αποθηκευοθν νερο απο τα καναλια για ποτισμα. Ο πιο δημοφιλης τροπος δε ειναι ο πυροβολισμος. Αν το ζωο ειναι τυχερο πεθαινει αμεσως αν ομως οχι τοτε παραμενει αβοηθητο στον δρομο μεχρι να ερθει το τελος του.) αποφασισα οτι κατι επρεπε να κανω μια και η κατασταση στην επαρχια ειναι πολυ πιο τραγικη αποτι στις μεγαλες πολεις.
Ηρθα σε επαφη με μια ομαδα απο 6 ατομα, απο τους οποιους οι 5 ειναι ξενοι αλλα ζουν μονιμα στην Τσαγγαραδα, οι οποιοι προσπαθουν με ελαχιστα μεσα να διορθωσουν την κατασταση με τα αδεσποτα. Αποφασισαμε να πιεσουμε το Δημαρχο να αναλαβει τις ευθυνες που εχει απο τον νομο και να υποστηριξει ενα προγραμμα στειρωσεων για σκυλους και για γατες με εθελοντες γιατρους απο το εξωτερικο. Ειχα ενημερωσει την ομαδα οτι θα βοηθουσα στην Οργανωση τοσο του χωρου αλλα και ολου του προγραμματος. Στην πρωτη επαφη με τον Δημαρχο η απαντηση προς εκπληξη μας ηταν Θετικη. Στην δευτερη συναντηση μας ομως μας ειπε οτι ειχε αντιθετη γνωμη η Νομαρχια του Βολου στην οποια υπαγεται και οτι σε συνεργασια με τον Δημο Νεας Ιωνιας θα ξεκινουσε το προγραμμα στειρωσεων για τα αδεσποτα σκυλια χωρις ομως καμια προβλεψη για τις γατες μια και ο νομος εχει πεταξει εξω τις γατες απο το προγραμμα στειρωσεων.
Παροτρυνα την ομαδα των εθελοντων του Πηλιου να παρακολουθησει απο κοντα το προγραμμα των στειρωσεων για τα αδεσποτα σκυλια και να συνεχισει να πιεζει τον Δημαρχο για ενα προγραμμα στειρωσεων με τις γατες.
Μετα απο παρα πολλες συναντησεις μαζι τους ο Δημαρχος ξεκινησε το προγραμμα στειρωσεων των αδεσποτων σκυλων με την αυστηρη εποπτεια των εθελοντων και συμφωνησε να τρεξει το προγραμμα στειρωσεων για τις γατες χωρις ομως την δικη του οικονομικη υποστηριξη.
Το προγραμμα των στειρωσεων στις γατες επρεπε να γινει μεσα στις ημερομηνιες 23 με 28 Οκτωβριου, μερες με 4 αργιες για την Θεσσαλονικη και θα μπορουσα να λειψω ανετα απο την δουλεια μου. Δεν κατορθωσα να βρω εθελοντη γιατρο απο το εξωτερικο για αυτες τις μερες και ετσι εκανα μια προταση στους γιατρους με τους οποιους συνεργαζομαι στην Θεσσαλονικη για τις στειρωσεις των αδεσποτων γατιων. Δεν μπορουσα να το πιστεψω οταν μου ανακοινωσαν οτι δεχονται να βοηθησουν ζητωντας μια πραγματικα πολυ συμβολικη τιμη για την καταπληκτικη δουλεια την οποια εκαναν.
Ορισθηκαν σαν ημερομηνιες στειρωσεων των ζωων οι μερες 25/10 και 26/10. Ο χωρος για τις στειρωσεις ηταν μια τεραστια αιθουσα την οποια παραχωρησε η Πυροσβεστικη. Τον χωρο καθαρισαν και προετοιμασαν με αψογο πραγματικα τροπο η ομαδα των εθελοντων απο το Πηλιο.
Στις 23/10 ξεκινησα με εθελοντρια και μελος του σωματειου του Αργους, φορτωμενη με 70 κλουβια και δυο παγιδες για την Τσαγγαραδα του Πηλιου. Στις 24/10 αφου τακτοποιησαμε κατι λεπτομερειες μεσα στον χωρο που παραχωρηθηκε για να λειτουργησει σαν χειρουργειο, ξεκινησαμε το πιασιμο των γατιων μαζι με τους εθελοντες απο το Πηλιο Με τρομερη επιμονη και χωρις κανενας να υπολογιζει την κουραση και την βροχη που δεν ελεγε να σταματησει πιασαμε τα πρωτα 43 γατια για στειρωση .
Το ιδιο απογευμα εφθασαν στην Τσαγγαραδα και οι 3 κτηνιατροι απο Θεσσαλονικη, οι οποιοι τακτοποιησαν τα φαρμακα και τις τελευταιες εκκρεμοτητες στον χωρο του χειρουργειου.
Στις 25/10 οι γιατροι ξεκιναν τις στειρωσεις και ολοι οι υπολοιποι ειμαστε εξω για να πιασουμε τα υπολοιπα ζωα αψηφοντας τισ δυσκολες καιρικες συνθηκες αερα και βροχη.
Στις 26/10 μπαινω στο χειρουργειο για να βοηθησω τους γιατρους και οι υπολοιποι ασχολουνται με την απελευθερωση των ζωων και την τακτοποιηση των πρωτων κλουβιων.
Μετα απο πολυωρη και σκληρη δουλεια απο ολους μας μεσα στις δυο μερες στειρωθηκαν 67 γατια απο τα οποια πανω απο 45 θηλυκα.
Η συμφωνια που ειχα κανει με τους γιατρους απο την Θεσσαλονικη ηταν για οκταωρη δουλεια με χειρουργεια. Δεν τηρηθηκε ομως απο κανεναν μας μπροστα στο τεραστιο προβλημα που διαπιστωσαμε στα χωρια. Οι κτηνιατροι αδιαμαρτυρητα και κατω πραγματικα απο δυσκολες συνθηκες δουλεψαν και τις δυο μερες πανω απο 11 ωρες χωρις να παραπονεθουν ουτε στο ελαχιστο.
Στις 27/10 το πρωι οι γιατροι ξεκινησαν για την Θεσσαλονικη φορτωνοντας το αυτοκινητο τους με κλουβια και φαρμακα. Με την εθελοντρια απο τον Αργο μειναμε μεχρι το απογευμα για να απελευθερωσουμε τα ζωα και να συγκεντρωσουμε τα κλουβια. Γυρω στις 6 φυγαμε απο το Πηλιο παιρνοντας δυο μικρουλια που ηταν σιγουρος ο Θανατος τους αν τα αφηναμε στις εκει συνθηκες και ενα ενηλικο γλυκυτατο γατο που και γιαυτον δεν υπηρχε καμια προοπτικη επιβιωσης στον χωρο απο τον οποιο τον μαζεψαμε.
Την φιλοξενια τοσο των γιατρων οσο και την δικια μας την ειχε αναλαβει μια απο τις εθελοντριες της ομαδας του Πηλιου στον καταπληκτικο ξενωνα της και νομιζω θα μας μεινει αξεχαστη.
Την χρηματοδοτηση του ολου προγραμματος την ανελαβα προσωπικα εγω με αποτερω σκοπο να δειξω στην ομαδα των εθελοντων τις λεπτομερειες και τις δυσκολιες ενος προγραμματος μαζικων στειρωσεων μια και στην περιοχη δεν υπαρχει κτηνιατρος.
Σκοπος μου δεν ηταν οι 67 στειρωσεις στην Τσαγγαραδα, αλλα η δημιουργια ενος καινουριου πυρηνα που θα ασχοληθει με τις στειρωσεις των αδεσποτων ζωων.
Ειμαι πραγματικα πολυ χαρουμενη γιατι ηδη προγραμματιζουν το επομενο προγραμμα μαζικων στειρωσεων. Πετυχα το σημαντικοτερο για μενα να υπαρξει συνεχεια σε αυτο που ξεκινησα στην περιοχη γιαυτο και υποσχεθηκα να τους βοηθησω σε πρακτικο επιπεδο σε οτι μπορω.
Ηταν μια ομαδικη προσπαθεια που παρα τις μεγαλες δυσκολιες ειχε το καλυτερο δυνατο αποτελεσμα. Νιωθω πραγματικα πολυ περηφανη για ολους μας.
Σημειωτεον οτι τα χρηματα που μαζευτηκαν απο τις δωρεες θα χρησιμοποιηθουν απο την ομαδα των εθελοντων για τα φαρμακα του επομενου προγραμματος.
Σημειωτεον οτι ολοι αποφασισαμε να διατηρησουμε την ανωνυμια μας γιατι αποτερος σκοπος μας δεν ηταν η διασημοτητα αλλα η ουσιαστικη δουλεια με τα αδεσποτα ζωα και η περιφρουρηση της απο τα προβληματα της δημοσιοποιησης.
Ενα επισης πολυ σημαντικο αποτελεσμα της ολης προσπαθειας ειναι η αποφαση της ομαδας των εθελοντων απο το Πηλιο να αρχσει μια συστηματικη ενημερωση των κατοικων για τον τροπο διαχειρησης των αδεσποτων ζωων,δινοντας προτεραιοτηα στους μαθητες των δημοτικων και του γυμνασιου. Ειναι μια αξιεπαινη προσπαθεια απο τους εξαιρετικους αυτους ανθρωπους που ειχα την τυχη να γνωρισω και να ξεκινησω μια συστηματικη δουλεια μαζι τους για τα ταλαιπωρα αδεσποτα του Πηλιου.

Θελω να ευχαριστησω απο τα βαθη της καρδιας μου το φιλοζωικο σωματειο Αργος που ενθαρυνε και συμπαρασταθηκε με τον καθε δυνατο τροπο απο την πλευρα του την συγκεκριμενη πρωτοβουλια .
Εφη σε ευχαριστω πολυ για την συμπαρασταση και βοηθεια στο συγκεκριμενο προγραμμα. Στην ανωνυμη εθελοντρια και μελος του σωματειου του Αργου για την πολυτιμη βοηθεια της με την συμμετοχη της στο προγραμμα ενα μεγαλο και πολυ θερμο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.




3 σχόλια:

CHEF AT THE MARCHE BISTRO είπε...

Kαλημέρα!!Καλά που σε βρήκα και πραγματικά θα σε παρακολουθώ!Είμαι πολύ ζωόφιλή και φιλοξενώ ήδη ένα εγκαταλελημένο κουταβάκι σπίτι μου.Έχω ήδη ένα σκυλάκι...

CHEF AT THE MARCHE BISTRO είπε...

νιώθω τυχερή που σε γνώρισα.Θα σε παρακολουθώ ανελειπώς!!!

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

Είναι θαυμάσιο το έργο που κάνεις, μπήκα για βοήθεια μα..εσύ ΄.εχεις πολύ πιο σοβαρά προβλήματα καθημερινά.Χάρηκα που μπήκα στο μπλοκ σου, μπαίνει στα αγαπημένα μου!