Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

"Μην ταϊζεις τις γατες γιατι μπορεί να βρεθείς μπλεγμένος"

Μέσα σε όλα τα σοβαρά προβλήματα με τα αδέσποτα αυτόν τον καιρό έχουμε και τα απίστευτα...
Γνωστή μας εθελόντρια στην περιοχή Παγκρατίου, που σιτίζει γάτες και κάνει κάποιες στειρώσεις με δικούς της πόρους, επικοινώνησε μαζί μας πανικόβλητη.
Γειτόνισσα της ανακοίνωσε, αν δεν σταματίζει να ταίζει (με ξηρά τροφή και νερο σημειωτεων) σε συγκεκριμενο σημείο: "Αν συνεχίσεις θα στα ψοφίσω όλα."
Πναικόβλητη η Σοφία επικοινωνεί με το τμήμα Αστικής Πανίδας του Δήμου Αθηναίων αλλά και την Άμεσο Δράση. Πριν λίγους μήνες της ειχαν φολιάσει πάνω απο 10 ζώα, και μάλιστα ζώα στειρωμένα χρόνια στην περιοχή. Οπότε την απειλή έχει μάθει να την παίρνει πολύ σοβαρά.
Η απάντηση και από τους δύο: "Δεν επιτρέπετε να ταίζετε σε δημόσιους χώρους, και μην το τραβήξετε το θέμα γιατι θα βρεθείτε μπλεγμένη."

Θέλουμε πραγματικά να ελπίζουμε ότι πρόκειται για κάποια παρανόηση κατά την συζήτηση της κυρίας Σοφίας, για αυτό και προχωρήσαμε με την επισυναπτόμενη επιστολή.

Γιατί αν η επίσημη αντιμετώπιση και η συμβουλή στους πολίτες, και μάλιστα στο Δήμο Αθηναίων, αυτών που απειλούν με φόλες, είναι να σταματήσουμε να ταίζουμε γιατι ειναι παράνομο, κάτι δεν πάει πραγματικά καθόλου καλά...

Ελπίζουμε να έχουμε σύντομα κάποια απάντηση απο το Δήμο σχετικά με το θέμα.

--------------------------------



Θέμα: Σχετικά με τη σίτιση αποικίας αδεσπότων γατών στο Παγκράτι

                                                                                                                                Αθήνα,    7/3/13


Κύριοι,
Ενημερωθήκαμε από την κα Σοφία Π., κάτοικο Παγκρατίου (…) , εθελόντρια που με προσωπικούς πόρους σιτιζει και στειρωνει αδεσποτες γάτες στην περιοχή του Παγκρατίου για τη συνεχή ενόχληση που δέχεται από την κα B. (…) σχετικά με τα αδέσποτα που σιτιζει.
Η κα Σ. ανάμεσα σε αλλά της ανέφερε: "αν δεν σταματήσεις να ταϊζεις εδώ θα στα ψοφησω όλα."
Όπως μας ανέφερε η κα Π. σε τηλεφωνική επικοινωνία της με το Τμήμα Αστικής Πανίδας του Δήμου Αθηναίων, αλλά και την Άμεσο Δράση για να καταγγείλει την απειλητική προς τα ζώα συμπεριφορά της κας Σ., της αναφέρθηκε ότι απαγορεύεται να ταΐζει σε δημόσιους χώρους, μόνο στην οικία της και να μην προχωρήσει με το θέμα γιατί "μπορεί να βρεθει και η ίδια μπλεγμένη".
Αισθανόμαστε έκπληξη και αγανάκτηση από την εν λόγω επικοινωνία και ζητάμε διευκρινίσεις καθώς διατηρούμε την ελπίδα ότι μπορεί η κα Π. να μην κατανόησε κάτι κατά την επικοινωνία της μαζί σας.
Ο 4039/2012 σαφώς αναφέρει ότι η σίτιση των αδέσποτων είναι ευθύνη των δήμων σε συνεργασία με τα φιλοζωικά σωματεία. Συγκεκριμένα:
[…] Την ευθύνη για την επίβλεψη και τη φροντίδα των επανεντασσόμενων αδέσποτων ζώων έχουν από κοινού οι Δήμοι οι οποίοι μάλιστα δύνανται να δημιουργήσουν και σημεία παροχής τροφής και νερού για τα ζώα αυτά, καθώς και τα συνεργαζόμενα με αυτούς φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις. (Άρθρο 9, παράγραφος 10)
Αντ' αυτού, η δημοτική αρχή μας ενημερώνει ότι απαγορεύεται να ταΐζουμε τα αδέσποτα εκτός της οικίας μας!!! Χωρίς να υποδεικνύει πού θα πρέπει να ταϊζουμε και χωρίς να προβαίνει σε οποιαδήποτε κίνηση για την προστασία των αδεσπότων που ανοικτά απειλούνται, ούτε καν να ζητήσει από την κα Π. τη συνεργασία για την στείρωσή τους.
Ζητάμε λοιπόν τα ακόλουθα:
  • Να μας υποδείξει η δημοτική αρχή που ακριβώς μπορεί η κα Π. να σιτιζει τα αδεσποτα της περιοχής της με ξηρά τροφή και αν είναι δυνατόν να τοποθετηθει ποτιστρα στο σημείο.
  • Να ενημερωθεί η κα Σ. για την έγκριση του σημείου αυτού από το δήμο για την σίτιση των αδέσποτων
  • Να γίνουν συστάσεις στην κα Σ. σχετικά με το άρθρο 16 του νόμου 4039 περί κακοποίησης.
Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι η κα Π. ταΐζει μόνο ξηρά τροφή χωρίς να παραβιάζει υγειονομικές διατάξεις.
Και, το σημαντικότερο: Πριν λίγους μήνες σημειώθηκε πολύ σοβαρό περιστατικό δηλητηρίασης στα ζώα που φροντίζει, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους πάνω από 10 ζώα. Η συνήθης ατιμωρησία που ακολούθησε το περιστατικό αυτό προφανώς έχει πείσει τους περίοικους ότι είναι απόλυτα παραδεκτό και νόμιμο να «ψοφήσουν» τα αδέσποτα που τους ενοχλούν, και μάλιστα να ανακοινώνουν την πρόθεση αυτή απροκάλυπτα και ανοικτά.
Η κα Π. αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε πανικό και ζητά απεγνωσμένα τη βοήθειά μας σκεφτόμενη οτι θα επαναληφθεί το περιστατικό των δηλητηριασμών και θα είναι για μια ακόμα φορά ανύμπορη να προστατεύσει τα ζώα που τόσο καιρό φροντίζει.
Μας λυπεί το γεγονός ότι σαν εθελοντές όχι μόνο αναλωνόμαστε συναισθηματικά και οικονομικά για να φροντίσουμε τα αδέσποτα τα οποία αδυνατεί να διαχειριστεί ο κρατικός μηχανισμός και αναπαράγουν οι εγκαταλείψεις ανεύθυνων ιδιοκτητών, αλλά και το ότι σαν φιλόζωοι βρισκόμαστε κατηγορούμενοι και υπόλογοι, και πάντα σε κατάσταση άμυνας.
Αν δεν σέβεσθε εμάς, παρακαλούμε τουλάχιστον σεβασθείτε τη νομοθεσία.
Ζητούμε για την άμεση ανταπόκριση και εγγραφή απάντηση σας σχετικά με το πως σκοπευετε να χειριστείτε το συγκεκριμένο θέμα και σε ποια βήματα σκοπεύετε να προβείτε σχετικά.

Ευχαριστούμε πολυ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: