Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Οικόπεδο Πατησίων - απάντησή μας προς Υγειονομικό

Δημοσιεύουμε εδώ την απάντησή μας στην επιστολή του Υγειονομικού, αλλά και σε όλους τους παραλήπτες που κοινοποιήθηκε.


Κύριοι

Με αφορμή την από 8/10/2010 και με αριθ. Πρωτοκόλου 8890/305 επιστολή σας, σας αναφέρω τα εξής, προς ενημέρωση σας.

Στο εν λόγω οικόπεδο της οδού Πατησίων 290 τα ζώα ελέγχονται κτηνιατρικά και στειρώνονται από την κυρία Αλεξάνδρα Ρέτσου και άλλες κυρίες της περιοχής που τα φροντίζουν με την υποστήριξη του σωματείου μας.
Τα ζώα αυτά είναι αδέσποτα που ζουν στους γύρω δρόμους και ακάλυπτους των γύρω κτιρίων και έρχονται στον χώρο για την σίτισή τους και για να κοιμηθούν. Κάποια από αυτά εγκαταλείπονται στον χώρο μωρά από ανεύθυνους ιδιοκτήτες που δεν στειρώνουν τα κατοικίδιά τους.

Το οικόπεδο δεν χρησιμοποιείται σαν καταφύγιο, καθώς πρώτα από όλα είναι ακατάλληλο για αυτήν την χρήση, καθώς τα ζώα αυτά έχουν ελεύθερη πρόσβαση από και προς το χώρο από τους γύρω ακάλυπτους και τον δρόμο. Επιπλέον έχουν υπάρξει στο παρελθόν περιστατικά δηλητηριάσεων, για τα οποία είχε γίνει και καταγγελία από την κυρία Ρέτσου.

Το σωματείο μας Αδεσποτολόγιο συμβάλει στην στείρωση και τον εμβολιασμό των ζώων ώστε να διατηρηθεί σταθερός ο πληθυσμός τους από τον Ιούνιο του 2010. Στόχος μας είναι να περισυλλέξουμε τα ζώα και να τα στειρώσουμε και αν είναι δυνατόν να δώσουμε για υιοθεσία αυτά που είναι ήμερα.

Όσες φορές έχουμε επισκεφτεί τον χώρο να περισυλλέξουμε ζώα για στείρωση τον βρήκαμε καθαρό και φροντισμένο χωρίς ίχνος από σκουπίδια, οσμές ή έντομα.
Και οι περαστικοί που μας μίλησαν εκδήλωσαν θετικά συναισθήματα για τα ζώα και τις κυρίες που τα φροντίζουν.
Έχουμε στην διάθεσή μας φωτογραφικό υλικό όπου φαίνεται ξεκάθαρα η άψογη κατάσταση της καθαριότητας του χώρου. Αν υπάρχει εξάλλου αμφιβολία για την καθαριότητα του χώρου η επίσκεψη είναι πολύ εύκολη οποιαδήποτε στιγμή και απροειδοποίητα.

Δεν συντρέχει συνεπώς κανένας λόγος δημόσιας υγείας στον χώρο και θεωρούμε τουλάχιστον απαράδεκτο σε μια εποχή που η κατάσταση των αδεσπότων στην χώρα μας αποτελεί θέμα που αμαυρώνει την φήμη της Ελλάδας στο εξωτερικό, να δημιουργούνται τέτοια ζητήματα ειδικά για μια αποικία αδεσπότων που δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα.

Αν παρόλα αυτά πιστεύετε ότι τα ζώα δεν μπορούν να ζουν εκεί γιατί δημιουργούν πρόβλημα θα θέλαμε να μας ενημερώσετε σε ποιο ασφαλές σημείο θα μπορούσαν αυτά τα ζώα να μεταφερθούν ώστε να εξασφαλιστεί η ευζωία τους. Πολλά από αυτά πετάχτηκαν στο χώρο από περίοικους της περιοχής όπως γνωρίζουμε και δεν βγαίνουν μόνα τους από το χώρο ούτε ξέρουν να επιβιώνουν στο δρόμο. Το να σταματήσουν να ταΐζονται στον χώρο ή να απομακρυνθούν θα σημαίνει απευθείας τον θάνατό τους.

Επειδή ο Δήμος είναι υπεύθυνος για τα αδέσποτα ζώα, οφείλει να μεριμνήσει και να μεταφέρει τις γάτες αυτές σε ασφαλές γι αυτές καταφύγιο, αφού η απομάκρυνσή τους από το οικόπεδο που βρίσκονται τώρα, αν απελευθερωθούν σημαίνει μαθηματικά το σίγουρο θάνατό τους, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με τους νόμους 3170/2003 και 1197/81.

Αν ο Δήμος δεν μπορέσει να εξασφαλίσει ασφαλές και σωστό χώρο τότε οι γάτες πρέπει να μείνουν εκεί που βρίσκονται έως ότου ο Δήμος βρει διαπιστωμένα ασφαλή χώρο.

Καθώς ο Δήμος Αθηναίων μέχρι τώρα έχει δείξει ευαισθησία στο θέμα των αδεσπότων κοινοποιούμε το παρόν και ηλεκτρονικά και αναμένουμε την απάντηση του Δήμου.

Σας κάνω γνωστό επίσης πως το σωματείο μας είναι ενεργό μέλος της ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΦΙΛΟΖΩΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ www.sinzoofilikon.weebly.com, ομάδα η οποία αποτελείται από περίπου 100 φιλοζωικά σωματεία και της οποίας οι αγώνες για την επίλυση των προβλημάτων των ζώων στην χώρα μας είναι ευρέως γνωστοί και σε πανελλαδικό και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Αν η Ελληνική πολιτεία είχε φροντίσει να κάνει το καθήκον της απέναντι στον Έλληνα πολίτη νομοθετώντας σωστά.. Αν οι Δήμοι που από τον Νόμο 3170/2003, άρθρο 7 ΄΄ Περισυλλογή αδέσποτων ζώων ΄΄ , ορίζονται αρμόδιοι για την διαχείριση των αδέσποτων που ζουν στην περιοχή τους, είχαν με την σειρά τους κάνει το καθήκον τους απέναντι στον Δημότη τους, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την διαχείριση των αδέσποτων ζώων που ζουν στην επικράτειά τους. Και αν ο Έλληνας πολίτης διέθετε την απαραίτητη ανθρωπιά και την πολιτισμική κουλτούρα που επιβάλλει η χρονική αυτή στιγμή και δεν κακοποιούσε και δολοφονούσε ζώα αδέσποτα ή μη, της άγριας ή της ήμερης πανίδας ανεξαιρέτως, τότε κανένας ευαίσθητος κάτοικος αυτής της χώρας δεν θα είχε την ανάγκη να πρέπει με δικούς του πόρους να ταΐζει και να στειρώνει αδέσποτα, προκειμένου να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης τους.

Προς την κατεύθυνση της αλλαγής αυτής της εικόνας της ντροπής, την οποία παρουσιάζει η χώρα μας, εργάζομαι εγώ και η ομάδα μου και δεν θα σταματήσω να σέβομαι και να εκτιμώ την ζωή σε όποια μορφή της και ούτε να προσπαθώ να ανακουφίσω ή να σώσω αθώα πλάσματα που άτομα σαν τους καταγγέλλοντες κατατρέχουν με κάθε τρόπο.


Ευχαριστώ για τη προσοχή σας

2 σχόλια:

axilmar είπε...

Ντροπή είναι να δολοφονούνται ζώα, αλλά επίσης ντροπή είναι να λέγονται φιλόζωοι όσοι τα φυλακίζουν και τα ταλαιπωρούν ως κατοικίδια.

Λέτε ότι τα αδέσποτα δεν αποτελούν πρόβλημα για την δημόσια υγεία. Μπορείτε να έρθετε να το εξηγήσετε αυτό στις γάτες της γειτονιάς μας που αφοδεύουν πάνω στα αυτοκίνητα μας;

Νομίζω ότι έχουμε ξεφύγει όλοι μας ως προς την έννοια "ελευθερία". Η ελευθερία ενός ανθρώπου σταματά εκεί που αρχίζει η ελευθερία του άλλου. Έαν σας αρέσουν τα ζώα (επειδή ίσως δεν σας αρέσουν οι άνθρωποι), να φτιάξετε έναν ειδικά διαμορφωμένο ιδιωτικό χώρο να τα απολαμβάνετε, και να απαλλάξετε επιτέλους και εμάς από αυτά.

Ανώνυμος είπε...

Τι λες ρε; Με ποιό δικαίωμα θα αποφασίσεις εσύ να περιορίσεις τα ζώα σε ιδιωτικό χώρο; Τι πάει να πει αν σας αρέσουν τα ζώα; Τα ζώα υπάρχουν στην γη ανεξαρτήτως τι αρέσει και τι κομπλεξ κουβαλάει ο καθένας και έχουν δικάιωμα στη ζωή και στην ελευθερία όπως όλα τα όντα του θεού.
Τώρα εσύ αν θες φτιάξε ένα ιδιωτικό χώρο για εσένα και υπόλοιπους της ίδια παιδείας, για να απολαμβάνετε ο ένας το κομπλεξ του αλλου και να απαλλάξετε επιτέλους εμάς από την κακία και την μιζέρια σας.
ΥΓ: αν θες να απαλλαγείς από τα ζώα πρέπει να αλλάξεις πλανήτη, και να τα βάλεις με τον δημιουργό. Δεν δημιούργησαν οι φιλόζωοι τα ζώα, αλλά αυτός που έδωσε και σε εσένα ζωή.